pátek 28. dubna 2017

Zásadní otázka

Jak je možné, že všedobrá, nejmilostivější a nejvlídnější Nejvyšší Osobnost Božství, která je plná lásky, dobrodincem a přítelem všech živých bytostí; která se stará o každičkou malou rostlinku, každou malou jívu (živou bytost); jak to, že Nejvyšší Pán, Nejvyšší Vládce, vytvořil všechny ty různé druhy utrpení, jež v tomto světě existují? Zodpovědět tuto otázku je velmi obtížné.

Ale je to pro nás zásadní otázka, pokud chceme Krišnu milovat. Musíme si ji vyjasnit. Jak Ho jinak můžeme milovat, pokud hluboko v našem srdci je nějaká pochybnost o tom, že On je nějakým způsobem odpovědný za utrpení v tomto světě? Jak potom můžeme někdy rozvinout lásku k Bohu?

V tomto světě vidíme, že potíže a utrpení jsou zde z jediného důvodu. Krišna je bezpochyby neomezený a plný lásky. Ale není to ten neosobní typ lásky, který je jaksi teplý jako slunce a dává požehnání každému - tak to není. Je to osobní druh lásky a Krišna v této náladě už nemůže déle čekat. Jak dlouho to bude trvat? Vrátíš se nebo ne? Trvá to moc dlouho. Pán na nás nemůže věčně čekat, když zůstáváme v tomto hmotném světě život za životem, jsme věčně pokleslí a stále se neobracíme. Trvá to moc dlouho, proto do hmotného světa zakomponoval určité mechanismy utrpení, jež nás mají přivést ke smyslům a přimět nás obrátit se zpátky k Němu.

Přednáška, 2009, Jižní Afrika

Přepis v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat