pátek 14. dubna 2017

Žádné zlé pohledy aneb Čisté dobro

Není možné mít čistý a vznešený charakter, pokud nejsme duchovně realizovanou osobou. Není to možné, pokud nemáme služebnický postoj k Bohu. Konec konců od Něj všechny dobré vlastnosti vzešly a On je jediným důvodem k udržování dobrých vlastností.

Existuje filozofie nazvaná humanismus, která v základu představuje zbožné chování – jste dobročinní, laskaví, milostiví a všechny tyto  věci, ale není tam žádný Bůh. Snažíme se vyvinout tyto vlastnosti, ale proč bychom je měli udržovat, když můžeme mít prospěch a být respektovaní? Jaký je vůbec z morálky užitek? Je to jako když se zlodějům daří lépe než čestným lidem. V čem je potíž, pokud je vše hmotné?

My rozumíme, že bez duchovnosti není možné udržet se na úrovni dobra. Není to možné, poklesnete zpět dolů. Pouze ten, kdo je odevzdaný oddanosti, se stane nesobeckým. Jen ten, kdo je nesobecký, se může stát nezávistivým. Protože pokud jste sobečtí, chcete něco, co patří někomu jinému. A pak se na něj začnete zle dívat.

Takže nesobeckost a čistotu vidíme u velkých osobností jako jsou Judhištira, který měl být na trůnu, a Ardžuna, jeho mladší bratr, jenž byl velkým bojovníkem své doby. Judhištira znal esenci všeho poznání. Znal odpovědi na všechny otázky. Věděl, jak funguje realita a rozuměl tomu, že vše co vidíme, je boží energie. Že cokoliv, co vidíme, je duchovní. Když viděl dřevo, kámen, oblohu, stromy, vše, chápal, že mají duchovní původ.

Kadamba Kánana Svámí, 14. března 2013, Amsterdam, Holandsko, BG 7.24

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat