čtvrtek 13. května 2021

Požehnání parampary

Modlitbami Mangalačarana jsme vzývali požehnání celé paramary, pocházející od Pána Krišny a všech áčárjů. Tak se děje zasvěcení. Milostí všech těchto osobností. My všichni jsme zde jednoduše jako představitelé milosti, která proudí touto paramparou. Tak či onak jsme obdrželi milost a díky této milosti jsme schopni zde být v nějaké roli. A ty role, které hrajeme, jednoduše závisí na tom, co do nás vaišnavové vložili. Protože to je přirozenost duchovního života. Duchovní život je dar. Je to dar vaišnavů a dar čistých oddaných Pána.


brahmāṇḍa bhramite kona bhāgyavān jīva
guru-kṛṣṇa-prasāde pāya bhakti-latā-bīja

 
(Čaitanja Čaritámrita Madhja-Líla 19.151)

Získáváme tedy dar duchovního života, bhakti-latā-bīja - semínko oddané služby - milostí gurua a Krišny. Během zasvěcení v ranných dnech Šríla Prabhupáda vždy zajistil, aby byly v rozích při jagje čtyři bráhmanové, kteří četli ze čtyř knih - z Bhagavad-gíty, Šrímad Bhágavatamu, Nektaru oddanosti a Čaitanja Čaritámrity. Já tedy tyto čtyři bráhmany v mysli vzývám. Jsou potichu, takže je neslyšíte, ale všechno čtou! Proto si nemusíte dělat starosti, je to úplné. 

Ta podstata je popsána ve výměně mezi Vasudévou a Dévakí. Je řečeno, že ze srdce Vasudevy se projevilo vědomí čistého dobra. A toto čisté dobro poté přenesl na Dévakí. Potom je Pán projeven v jejím srdci.


(Kadamba Kánana Svámí, 1.srpna 2020, Rádhadéš, Belgie, přednáška při zasvěcení)

 

Odkaz na přepis v angličtině je zde

Žádné komentáře:

Okomentovat