úterý 24. března 2020

Nezmeškejte loď!


Oddaní, kteří stále váhají s dokončením šestnácti kol zpívání Hare Krišna mahámantr,y mohou říkat, "Víte, já to prostě nedokážu. Je to příliš těžké!" Takoví lidé nedělají moc veliký pokrok dokonce i když mají tolik těžkostí se zpíváním. My jsme tolerantní, chápeme, že může být obtížné jít rovnou na šestnáct kol, ale člověk se tam přesto musí dostat. Nemůže zůstat na osmi kolech, protože to prostě nestačí! Osm kol znamená další zrození; osm znamená, že vám odpluje loď; osm znamená pardon, ale necháme tě tady.
Na nějakou chvíli osm kol stačí. Samozřejmě, abychom se rozehřáli, ale šestnáct kol je nejlepší číslo. Prabhupáda to snížil na šestnáct, protože to je číslo "návratu k Bohu". Prabhupádovou milostí nás zpívání šestnácti kol může dostat zpátky k Bohu!
Tak co mohu říci. Mám pochopení. Rozhodně tomu velmice rozumím. Vím, jaké to je být konfrontován se slabostí. Sám jsem to pocítil v sobě, že tu je také slabost. Ale potom si musíme vzpomenout, že je potřeba bojovat! Musíme se dostat na tu loď!

(Kadamba Kánana Svámí, 24.dubna 2012, Rádhadéš, Belgie, Čaitanya Čaritámrta Madhya-Líla 200-250)


Odkaz na přepis v angličtině je zde.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat