sobota 26. února 2011

Žít podle Krišnova přání

Přijímat útočiště u Krišny znamená víc než jen nakreslit si tilak a znamená to víc než nasadit si korálky na krk. Zasvěcení znamená více než šestnáct kol a čtyři usměrňující zásady. Znamená to poslouchat Krišnova pravidla, žít podle Krišnova přání. Duchovní učitel je představitelem Krišny a součástí zasvěcení je, že člověk musí následovat pokyn duchovního učitele a že ten pokyn je absolutní. Pokyn duchovníhho učitele se nemůže lišit od Krišnova přání. Může ho přeložit do času, místa a okolností, ale on pouze opakuje jakýkoli standard, který ustanovil Krišna.

Hmotný svět v tomto věku není bezpečný ani stálý. Manželství nejsou tak stálá, jaká bývala. Říká se, že boj mezi manželem a manželkou se podobá boji mezi dvěma kozami. Můžete se divit proč dvě kozy – protože když ve vesnici bojují dvě kozy, to uvidíte, malá holka prostě vezme kozu za ucho a odvede jí domů. Šríla Prabhupáda říkal, že se to připodobňuje ke dvěma kozám, protože to v jejich situaci nic nezmění; jsou manželé v dobrém i ve zlém.
Ale svatba ve vědomí Krišny není obyčejná věc. Běžné manželství je za účelem požitku v tomto světě – ale duchovní manželství je něco úplně jiného, protože je to ve skutečnosti pokus, s podporou někoho jiného, pokročit na cestě ke Krišnovi. To je to, co by to mělo být!
V zábavách Pána Čaitanji je také zajímavý příběh na téma manželství. Je o Pánu Čaitanjovi poté, co přijal sannjás – v Jeho vesnici Navadvípu to způsobilo nějaký rozruch. Pán Nitjánanda Ho přivedl zpět do domu Advaity Áčárji a bylo tam velké shromáždění. Přišli všichni obyvatelé Navadvípu a bylo tam velké setkání – takže Ganga déví přišla za svým manželem oceánem a Ganga déví byla úplně v úzkosti a řekla: Pán Čaitanja odešel.
Oceán řekl: Uklidni se, jsi úplně rozrušená kvůli ničemu. Není potřeba být tak rozzlobená. Uklidni se! Pán Čaitanja šel do Šántipuru a Šántipur je na tvých březích a všechno je v pořádku.
Ganga déví řekla: Ty vůbec nevíš, co se děje! On ODEŠEL! Opustil Šántipur a dům Advaita Áčárji.
Oceán se zeptal: Tak kam šel?
Ganga déví řekla: Odešel do Purí.
Oceán řekl: Do Purí! To je velice dobré – tam se bude koupat v mých vodách! A je řečeno, že manželka sdílí padesát procent z manželova prospěchu, takže si nemáš na co stěžovat.
Tato dynamika tu je. Ve védské společnosti je také rozrušení. Nebyl vždycky klid, láska a jay Šrí Krišna! Ale prostě ve společnosti neyl žádný prostor pro rozchod, protože kdyby se člověk rozešel, tak by se neoddělil jen od manželky, ale byl by doslova společenským vyvrhelem a nikdo by s takovou osobou nemluvil, proto si to člověk dvakrát rozmyslel, takže rozchody se neděly.

Kadamba Kanana Svámí
20.12.2010, Kapské Město, Jižní Afrika

Žádné komentáře:

Okomentovat