sobota 16. února 2013

Postavit zámek pro Krišnu


Kadamba Kánana Svámí, 27. ledna 2013, Rádhadéš, Belgie, lekce z Radhadesh Mellows
  
Můžeme si představit, kdo asi pro svůj vlastní požitek postavil toto místo (Rádhadéš). Můj Bože, co je to za typ člověka? Jakou měl asi mentalitu? Co si myslel, že tady bude dělat v tomto zámku? A co by si pomyslel, kdyby věděl co se tady děje právě teď v tomto zámku?

Ale my chápeme, že ho postavil přesně proto, co se tady nyní děje, pro Šrí Šrí Rádha Gopinátha. Věděl jen málo, jak Pán v jeho srdci přebírá kontrolu a používá jeho pýchu a falešné ego k tomu, aby postavil tento velký zámek v době, kdy už se zámky vůbec nestavěly. Tento zámek byl postaven až v době následující po středověkých zámcích. Takže tento člověk, v nostalgické náladě, chtěl mít určitý druh majestátu a se svým bohatstvím si postavil tento zámek ale ve skutečnosti ho postavil jako chrám pro Šrí Šrí Rádha Gopinátha

Šrí Šrí Rádha Gopinátha jsou u moci, usmívají se, a používají podmíněné duše jako své nástroje – co potom říci o oddaných, kteří touží být nástrojem Pána. Takto dělá postupně sádhaka, nebo oddaný, který je zapojen do oddané služby pokrok. Děláme pokrok díky službě, která přitahuje Krišnu a když ta služba Krišnu přitahuje, ze své milosti pak probudí pocity přitažlivosti k Němu v našem srdci.

Je řečeno, že láska k Bohu je dar Krišny. Není to tak, že by jen tak přišla… Nemůžete si ji sami vyždímat. Pokud se snažíte ze svého srdce jen vymáčknout nějakou lásku, stane se to podobné sahaijyá kírtanu – slzy tečou z očí, ale je to celé jen umělé, protože je to Krišna, kdo nás ve skutečnosti upoutá! Zmocní se nás, a nejen že Krišna se zmocní oddaného, ale oddaný se také zmocní Krišny!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat