středa 27. února 2013

Dává nám sílu


Kadamba Kánana Svámí, 4. ledna 2013, Ladysmith, Jižní Afrika

Někdo přijde do potíží a poté za to obviňuje Krišnu. To je přestupek, to nesmíme dělat. To znamená, že jsme byli tak moc emocionální, že jsme zapomněli transcendentální poznání!

Proto, když nejsme v takovém emocionálním stavu, musíme naslouchat transcendentálnímu poznání, protože, když jsme emocionální, je těžké naslouchat. V ten čas filozofii neslyšíme. Ale když slyšíme filozofii jindy, pak když jsme přemoženi emocemi, díky těžké situaci, vzpomeneme se na filozofii.

Proto jí musíme naslouchat pravidelně. V tom je ta myšlenka; měli bychom naslouchat Gítě pravidelně.“ Je hezké ji slyšet tak jednou nebo dvakrát.“ Co na to říci? Je to očišťující. Ale když jí nasloucháme pravidelně, pak se stane velice součástí našeho myšlení a pak když budeme přemoženi hmotnými událostmi, budeme se cítit přemoženi, ale zároveň budeme vědět v pozadí, že je tu Gíta a to pomůže, když budeme zápasit se silnými emocemi, a tak se jimi nenecháme stáhnout pryč. To je velice důležité.

Proto jsme začali v některých chrámech s pravidelnými kurzy Bhagavad-gíty a dalších písem. Studujeme je systematicky a je to opravdu nápomocné. Znám jeden chrám, kde se všichni oddaní účastní kurzu Bhakti-šástri a protože jsou to všichni pracující lidé, mohou to dělat pouze o sobotách. Takže to nejde tak rychle, ale oni pokračují a někdy dokonce i v týdnu po večerech, a takovýto druh studia je velice nápomocný. Měli bychom vědět, že toto nám dává sílu!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat