pondělí 11. února 2013

Festivaly v Čechách a na Slovensku – únor 2013

Příjezd do Čech
Pokračujíce Evropou, Kadamba Kánana Svámí přijel z Německa do Čech, kde byl vřele přivítán entuziastickou harinámovou skupinou v Pražském chrámu. Návštěva započala nedělním programem. Maharáj odstartoval extatickým kírtanem, který byl následován lekcí z Čaitanja Čaritamrity, kde vyprávěl úžasné příběhy o Pánu Čaitanjovi a Nitjánandovi. A také popisoval Krišnův spletitý charakter.

Krišna si hraje – hraje na flétnu, hraje si s myslemi. Hraje si se srdci a city. Krišna je původní podvodník! S Krišnou si proto nejste nikdy jisti. Někdy se ukazuje jako ta nejčestnější osoba, která kdy byla, neupřímnější a nejsvětější a v další chvíli, se ukáže jako největší podvodník.. 

Česká farma: Krišnův dvůr
O několik dní později Maharáj podnikl hodinu trvající jízdu na nedalekou farmu Krišnův dvůr. Umístěná uprostřed přírody farma pěstuje své vlastní obilí a udržuje překrásný chrám s mimořádnými božstvy Gaura Nitai. Už během příjezdu byli oddaní ponoření do extatického guru-puja kírtanu. Následná lekce ze Šrímad Bhágavatamu popisovala slávu velkého oddaného, Prahláda Maharáje. Kadamba Kánana Svámí ji obratně okořenil příběhem:

Prahlád Maharáj byl jednou tázán: „Můj drahý Prahláde, když jsi byl vhozen do jámy s hady, nebál jsi se těch hadů?“ A Prahláda odpověděl, „Ne, nebál jsem se jich.“

Ale jak to že ses jich nebál, když jsi k nim byl vhozen do té jámy? Každý by se přece bál!“
Prahláda řekl, „Víte, Pán Višnu je mým otcem a On má lože z hadů. A má se syn bát hrát si na otcově loži? Takže jsem se nebál.“ Když jsme oddanými Krišny, nebojíme se. Krišna nás ochrání!

Později týž den proběhl další výbušný kírtan, po kterém Maharáj dal oddaným příležitost objasnit si své záležitosti v Otázkách a Odpovědích.

Program v Góvindě
Ve středu 6. února, se Kadamba Kánana Svámí znovu dostavil na pravidelný kazatelský program v restauraci Góvinda v centru hlavního města. Bylo tam tak plno, že oddaní museli stát na až konci vestibulu. Maharája na pódiu, obklopený zkušenými hudebníky, vedl působivý kírtan, který dav maximálně inspiroval a byl následován veselou lekcí. Jeden bod v lekci se týkal panování v tomto světě, které není jednoduché, protože my všichni přirozeně rebelujeme proti autoritě. Takže vedoucí osoba musí být úžasná osoba, jako osoba Šríly Prabhupády, který byl „neúnavně pracující pro dobro všech živých bytostí.“ Byl největším služebníkem, a to bylo jeho tajemství, „Když je někdo tím největším služebníkem, tak se může stát skutečným vůdcem.“

Na Slovensko
Přišel pátek a s ním program v Bhakti dhámu, nově otevřeném centru v Bratislavě. Znovu započal Maharáj program intenzivním kírtanem, který vedl k vysvětlení jak je odpovědnost cestou ke svobodě.

Poté Maharáj pokračoval na Nrsimha kšétru, Německou farmu poblíž Passau. Zde bude týden odpočívat před dalším kírtanovým víkendem a zasvěceními v Leicesteru, Anglii.

Odkaz na fotografie zde.
Odkazy na lekce ke stažení zde.
Původní článek v angličtině od Jananivase prabhu zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat