pátek 8. února 2013

Láskyplné výměny


Kadamba Kánana Svámí, 3. ledna 2013, Newcastle, Jižní Afrika, lekce z Čaitanja Čaritámrity

Krišna má lidskou stránku, která nás k němu přivádí velice blízko. Proto speciálně mezi uctívateli Bhagavána, uslyšíte o konceptu láskyplných výměn s Krišnou. Slyšeli jsme i impersonalisty. Oni také hovoří o lásce, ale oni hovoří o univerzální lásce; ale to není láska, která by byla založena na láskyplných výměnách.

Podívejte, láska je založená na výměnách. Vidíme to i v tomto světě, že to tak je. Je založená na výměnách – dávání, přijímání, to je láska! Například někdo jde do kuchyně a uvaří tam obrovskou hostinu s tou myšlenkou, „Jdu někoho hodně potěšit!“ Jako moje babička strávila hodiny v kuchyni a dělala tam hory palačinek a jejím potěšením bylo vidět nás, jak se jimi nacpáváme až do bodu, který byl blízko k explozi, a pak řekla: „Ještě jednu navíc!“ Takové jsou láskyplné výměny – my jsme to vychutnávali a ona to také vychutnávala.

Takže skutečná láska je založena na výměnách! V univerzální lásce se nic moc neděje. Není pro to žádný podnět. Ale s Krišnou můžeme vidět, jak se láskyplné výměny vyvíjí. A proto je právě to naším záměrem.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat