pondělí 1. dubna 2013

Návštěva Cape Town


Kadamaba Kánana Svámí strávil poslední týden (19. - 27. března 2013) v Cape Town, Jižní Africe a během této doby se zúčastnil několika kazatelských programů.

Po většinu dnů během návštěvy dával lekce ze Šrímad Bhágavatamu, které byly bohaté jak na filozofickou hloubku, tak na praktické realizace.

„Nemiluji Krišnu, takový jsem darebák!“ To je pouze netrpělivost. Nemůžeš Krišnu milovat po nekonečném množství životů v hmotné energii. Není jednoduché setřást ta hmotná omezení. To je netrpělivost. „Ó, ale já nemám tyto vlastnosti a nemám ani tamty vlastnosti!“ Samozřejmě, že je nemáš. Ani bys je mít neměl, není možné, abys je měl, ty máš samozřejmě všechny ty špatné vlastnosti. Přirozeně je musíš mít, díky milionům a bilionům životů v hmotném světě. A ty si myslíš, že to půjde tak rychle?! Ne. Trpělivost, svědomitost, pokora, jednoduše se s vírou oddat procesu a bez stížností, „Jsem tak pokleslý, jsem tak pokleslý,… Jsem ten nejpokleslejší!“ Prabhupáda řekl, „Nejsi vůbec nic nej!“


Ve středu 20. března hovořil Maharáj na programu University of Cape Town v Bhakti Yoga Society (BYS). Po krátkém představení „mantra meditace“, Maharáj vysvětlil, jak aplikace Védských prvků v moderním životě dává smysl a jak se skrze duchovnost můžeme stát lidskými bytostmi.

Později téhož dne oslavoval ISKCON Cape Town Vyasapuju Bhakti Tirtha Svámího. Různí oddaní hovořili k jeho oslavě, včetně Kadamba Kánana Svámího a Medhavi Prabhu (ACBSP). Vraja Krsna Das (BTS) zakončil oslavu bouřlivým kírtanem.

Ve čtvrtek byl členy BYS z různých vysokoškolských institucí v Cape Town organizován piknik. Byl u památníku Rhodes, historického monumentu na úpatí Stolové Hory. Maharája vedl déle než hodinu překrásný kírtan a oslovil dav inspirujícími slovy o zpívání a hlubších duchovních praktikách.

V pátek večer byl Maharáj pozván do domu Medhavi Prabhu. Inspirován přítomností Medhavi Prabhu, přímého žáka Šríly Prabhupády, se Maharáj rozhodl zaměřit program na Prabhupádu a tak vyprávěl zábavy Jeho Božské Milosti, a speciálně citoval mnoho vzpomínek Brahmanandy.

A když ten oddaný řekl Brahmanandovi, „Ó, já vidím, jak vidíš Prabhupádu jako Boha.“ Brahmananda odpověděl, „Ó nikoliv, Jednou jsem tu chybu udělal. Prabhupáda není Bůh! Prabhpáda je tak dobrý jako Bůh.“ A poté řekl, „Ale víš, dnes už si myslím že Prabhupáda je lepší než Bůh...“ A každý byl šokován! Potom dodal, „Protože on přišel na Lower east side (ulice v New Yorku) a zachránil mně.“ A pak začal plakat.

Po asi půl hodinové řeči, se Maharáj otázal Medhavi Prabhu, zda by mohl hovořit a sdílet některé, z úžasných realizací spojených se Šrílou Prabhupádou. Večer byl zakončen kírtanem.

V sobotu večer byl Maharája pozván na program do „Spririt Matters“, yogového studia v chrámu Cape Town. Tento týdenní program je často navštěvován mladými duchovními hledači. Téma nebylo stanoveno, ale po sladkém kírtanu Maharáj zkušeně inspiroval dav k hlubšímu ponoření se do duchovního života pohroužením se do Krišnových božských vlastností.

Neděle se proměnila v další zaneprázdněný den, kdy krátce po ranní lekci z Čaitanja Čaritámrity dal Maharáj zasvěcení dvěma starším oddaným, které pojmenoval Sadhu Carana Dás a Sudeví Dásí. V následné řeči zdůraznil důležitost společnosti oddaných a také předal podrobné vysvětlení, jak se vyhnout deseti přestupků při zpívání Svatého Jména. Později téhož dne započal odpolední lekci těmito slovy: „Dnes, v neděli odpoledne, dostáváme chuť z částí Védské kultury.“ Držíce se tématu, Maharáj rozvinul, jak může být Védská kultura praktická a jak je již částečně aplikovaná skrze různé koncepty moderního světa jako je inteligentní design.

Pondělí a úterý byly pro Maharáje dny odpočinku, kdy výjimečně vyšel na procházku podél pláže Sea Point a jinak odpočíval a připravoval se na nadcházející festival Gaura Purnima.

Poté přišla Gaura Purnima! Maharája během abhišku (obřad koupání) Šrí Šrí Naitai Mayapur Candry vedl další fantastický kírtan následován opěvováním sankírtanového hnutí Čaitanyi Maháprabhua. Den byl zakončen posledním árati pro Božstva, které vedl Medhavi Prabhu a posledním kírtanem Vraja Krsny Prabhu.

Takto skončila Maharájova návštěva v Cape Town. Po níž odcestoval do Durbanu, aby se tam zúčastnil výročního 25. ročníku festivalu Ratha Játra.

Fotografie z návštěvy Cape Town zde.
Lekce v angličtině zde.
Původní článek v angličtině od Jananivase prabhu z 30. dubna 2013 zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat