pondělí 22. dubna 2013

Vaišnavská etiketa


Kadmba Kánana Svámí, 28. února 2013, Vrindávan, Indie, Čaitanja Čaritámrita seminář 3

Z Čaitanja Čaritámrity může být vše obnoveno. Je tam vše. Ale co tam opravdu je? Skrze celou knihu je detailně popsán proces oddané služby. Je to popsáno v učení Rúpy a Sanátany. Je to popsáno ve vysvětlení Rámanandy Ráje Šrí Čaitanji Maháprabhuovi. Je řečeno, „Rámananda Ráj byl jako mrak, který vzal vodu z oceánu a poté ji pršel zpět do oceánu.“ Takto hovořil transcendentální poznání, které mu Čaitanja Maháprabhu vyjevil.
Tímto způsobem je tam vše. V Čaitanja Čaritámritě je princip sad-áčára, jak by se měl vaišnava chovat. Mnohokrát tam vidíme Jagadanandu Pandita. Když měl Sanátana Gosvámí na těle boláky, Jagadananda Pandit mu dal pokyn, „Proč neodejdeš do Vrindávanu? Pán Čaitanja ti řekl, že máš jít do Vrindávanu, tak proč zde zůstáváš v Purí, v tomto stavu?“ Sanátana Gosvámí si stěžovat, „Každý den přichází Maháprabhu a objímá mě a ten příšerný hnis z těch boláků se dotýká těla Pána. To je velký přestupek!“

Když to poté Čaitanja Maháprabhu zjistil, velice se nahněval. Řekl, „Tento Jaga, kdo si myslí, že je? Je jen kluk. Kdo je on, aby ti dával pokyny? Jsi velice učený a respektovaný. Dokonce i já k tobě chodím pro rady a on ti bude dávat pokyny? Nikdy nebudu tolerovat nikoho, kdo nedodržuje vaišnavskou etiketu!“

Takto vidíme v Čaitanja Čaritámritě zdůrazněnu vaišnavskou etiketu – vidíme jak se vaišnavové chovají a tak dále. A také v Čaitanja Čaritámritě vidíme, že když se vaišnavové chovají neslušně, dělají přestupky a jak za to získávají reakce. Slyšeli jsme, jak Íšvara Purí pěkně a pokorně sloužil svému duchovnímu učiteli Mádhavendrovi Purímu na konci jeho života, zatímco Rámačandra Purí, kritizoval svého duchovního učitele. A jako výsledek byl více a více kritický! Kritizoval svého duchovního učitele, až mu ten řekl, „Běž mi z očí!“ A on ho kritizoval stále více a více, až nakonec kritizoval Nejvyššího Pána. Tak se jeho přestupek stále zvětšoval a zvětšoval.
Takže je tam vše – jak se stát oddaným. A v tomto ohledu Šríla Bhaktisiddhánta hovořil, když zdůrazňoval Čaitanja Čaritámritu a sám Čaitanja Čaritámritu četl jako svou oblíbenou knihu.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat