pondělí 8. dubna 2013

Historická Ratha Játra v Durbanu


Durbanský festival Ratha Játra se vyvinul v jeden z největších, ne-li přímo největší svého druhu mimo Indii. Při jeho významném 25. výročí existence byl čerstvě zrozený festival pořádán s mottem Kulturně různorodé - Duchovně společné a byl veden Indradyaumnou Svámím. Festival vozů, jak je běžně v Jižní Africe znám, letos dokončil úplné kolo a navrátil se tak do místa, kde byl slaven poprvé, v amfiteátru na Bay of Plenty podél Durbanského pobřeží. Byla to skvostná podívaná velkorysosti ISKCONu, která láme kulturní překážky a přitahuje tisíce místních k získání milosti Pána Jagannátha a Svatého Jména.

Festival se konal o Velikonoční víkend 29. března až 1. dubna 2013 a Kadamba Kánana Svámí se zúčastnil již po osmnáctý rok v řadě. Ratha Játrou samotnou letos také nastartoval. Jako každoročně se ujal vedení jednoho ze třech kírtanů, které obklopovaly každý z masivních vozů postavených pro Jejich Lordstva Jagannátha, Baladéva a Subhadru. Pod žhnoucím africkým sluncem před vozem Pána Jagannátha zpíval dvě hodiny a rozbouřil davy. Další kírtany v transcendentálním procesí vedli Bada Hari Brabhu, BB Govinda Svámí a Bhakti Čaru Svámí.

Festival si uchoval mnoho tradičních aspektů a tak se stal za léta jeho konání již dobře známým, nicméně letos byl prezentován v kosmopolitním stylu, aby oslovil širokou veřejnost. Tradiční stánek s knihami byl označen jako Knihy za hranicemi, zatímco obvyklý stan Otázky a odpovědi byl přepracován na stan seminářů: Otázky, Objevy, Průzkumy a Kulturně mnohé. Jayadvaita Svámí zde výrazně zářil, usnadňujíce mezináboženské dialogy.

Další významnou událostí festivalu byl stan Kírtanuity, jak jméno napovídá, poskytoval nepřerušovaný kírtan v průběhu festivalu. Mádhava prabhu, Bada Hari Prabhu, Vraja Krsna Prabhu, BB Govinda Svámí a Kadamba Kánana Svámí byli jedněmi z hlavních poutačů tohoto stanu.

Během soudobého tradičního festivalu Holi byla speciální událost Duhové cákance v neděli odpoledne na pláži. Dobře známí DJs poskytovali zábavu, zatímco stovky návštěvníků na sebe cákali barevné prášky.

Pro celodenní kulturní zábavu byl připraven obrovský stan, který dal každý den návštěvníkům festivalu možnost výběru a vyvrcholil speciální událostí. Pátek byl zakončen oslnivým dramatem, které bylo vedeno Bhakti Marg Svámím. Během neděle byly davy baveny celebritou – Jihoafrickým mistrem kuchařem Deena Naidoo. Později večer byli na speciální slavnosti přivítáni prominentní hosté z místní vlády, včetně Guvernéra Durbanu a premiéra provincie. V neděli večer zářil Kwazulu-Natal filharmonický orchestr doprovázen sborem Kwa-Mashu. BB Govinda Svámí, Bada Hari Prabhu a Jayadev Prabhu, upoutali publikum po celé dvě hodiny jejich vystoupení. V pondělní večer místní kapela Freshlyground, která získala mezinárodnění ocenění během světového poháru ve fotbale v Jižní Africe 2010, upoutala dav a zůstala až do posledního festivalového kírtanu Mádhavy prabhu a Indradyumny Svámího.

Kadamba Kánana Svámí se zapojil do festivalu mnoha různými způsoby. Nadšení během jeho každodenních hudebních produkcí ve stanu Kírtanuity bylo ohromné a tak jím inspiroval oddané a návštěvníky k tanci. Dokonce i guvernér Durbanu se vlnil s davem!

Během soboty, ve stanu Otázky, Objevy, Průzkumy Maharája důkladně rozváděl odpověď na otázku, Existuje duše? Aby udržel harmonickou náladu festivalu, Maharája začal takto. „Moc vám děkuji za náš festival. Samozřejmě, že když říkám ‚náš‘, myslím tím, že je to stejně váš festival, jako můj, a tak je to festival pro nás všechny. Je to festival založený na duchovnosti.“ Zavrhl velkou vědeckou debatu a argumentování o existenci duše a vysvětlil důležitost zahrnutí konceptu duše do našeho pohledu na svět. Dále rozvedl, jak duše existuje a odkud pochází.

Později téhož dne, jako host stanu s mezináboženským dialogem  Kultruně mnohé, Maharája poukázal na fakt, že všechna náboženství cílí ke stejnému Bohu a cílem náboženství je dát Boha do středu. „Pokud používáme naše náboženské tradice jednoduše k tomu, abychom měli jednodušší život, je to pěkné. Vše velice morální, vše eticky správně, vše se zvážením sociálních dopadů. Je to vše velice pěkné, ale není to dostatečné! Protože skutečným důvodem zbožnosti je dát Boha do centra, úplně do centra svého života.“ Vysvětlil, jak Bůh není omezen pouze na jednu podobu, ani není omezen nemít žádnou podobu, ale že je přítomný ve svém nemanifestovaném aspektu, stejně jako v nekonečně mnoha podobách. Později uzavřel, že Pán je spojen se čtyřmi principy, danými v čatur šlokí Bhagavad – Gíty (10.8. – 10.11.)  „Nejdříve vize, poté naslouchat a hovořit o slávě Pána, poté zpívat jména Boha a poté službou jemu, se On sám zjeví v našem vědomí.“

Následující den hovořil Maharáj ještě jednou na semináři v tomto stanu, tentokráte v mezináboženském dialogu s Sheik Rafeek Hassen, zakladatelem a vedoucím organizace zvané iiFRi, Islámský mezináboženský výzkumný ústav, organizace zaměřená na budování mostů mezi náboženstvími. Tématem bylo Oslavování Boha. Nejdříve oba představili své vlastní víry a jejich koncepty oslavování Boha, vyzdvihli, že jsou přítomny jak modlitba, tak zpívání jmen Boha jako prostředek pro spojení s Bohem. Maharája dále vysvětlil védské pochopení zpívání, „Když hovoříme o zpívání jména Boha, musí být vyzdvihnut základní bod, že není rozdílu mezi zpíváním jména Boha a Bohem samotným. Pán, jsouce přirozeně duchovním, a jeho jméno je stejně mocné jako on samotný abhinnatva nama-naminoh. Jak je řečeno, není rozdílu mezi jménem Pána a jeho osobou. Proto, když někdo zpívá jméno Boha, ve skutečnosti okamžitě zažívá přítomnost Pána!“ Hovoříce v duchu společné práce, analyzovali společné základy příslušných věr, oba řečníci odpovídali z pódia na různé otázky, speciálně zaměřené na esenci náboženství, Lásku k Bohu, více než na ritualistické následování.

V neděli ráno se v chrámu Sri Sri Radha-Radhanatha konal obřad zasvěcení. Zasvěcení dával Bhakti Caitanya Svámí, Bhakti Marga Svámí a Kadamba Kánana Svámí. Kadamba Kánana Svámí započal obřad jako první a hovořil o analogii k stopatrové budově s nekonečným schodištěm vedoucím vzhůru, což je přirovnáno k různým postupným jógovým procesům. Rozvedl dále, jak upřímný následovník bhakti jógy pod vedením duchovního učitele slouží jako výtah, který ho v okamžiku vyzvedne až do nejvyššího patra. V následujících proslovech Bhakti Marg Svámí a Bhakti Caitanya Svámí rozvinuli tento příklad a okořenili ho dalšími podobnostmi. Kadamba Kánana Svámí zasvětil dva oddané z Pretorie a dal jim jména Kulasekhar Dás a Nanda Gopa Dás.

A takto skončil skvostný festival Rahta Játrá. Oddaní v Durbanu každoročně tvrdě pracují s úsilím neustále zlepšovat festival, nicméně to bez pochyby bude po letošním vrcholném milníku velká výzva! Maharája je stále v Durbanu na zotavení. Jeho cesty pokračují tento týden do Johannesburgu na poslední místo jeho návštěvy Jižní Afriky.

Fotogalerie zde.
Původní článek od Jananivase prabhu ze 4. dubna 2013 společně s lekcemi v angličtině ke stažení zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat