neděle 28. dubna 2013

Vstoupit do Vrindávanu


Kadamba Kánana Svámí, 3. března 2013, Vrindávan, Indie, ŠB 4.27.10

Narodili jsme se v tomto věku kali. Ty živé bytosti, které byly kvalifikované, a je jich mnoho, už odešly zpět k Bohu. Některé neodešly a znovu se narodily. Některé z nich se přemístily až do tréta jugy. V tréta juze byl standard pro lidskou podobu života už trochu nižší. Co bychom jen byli mi v satya juze s naším aktuálním vědomím? Nyní jsem velký guru, ale tehdy bych možná byl… klokanem? Co k tomu dodat? Znáte to, stále máme to vědomí, které poskakuje sem a tam!

A tak časem přišla kali juga, kvalifikace jsou tu velmi nízké. Dokonce i ti, kteří nemají vůbec žádné kvalifikace, dostanou lidskou podobu. Lidská životní podoba je nyní velice levná. Je jednoduše dosažitelná. A zde jsme my, kráčejíce kolem, „MY jsme získali lidskou životní podobu!“ Ano, je to speciální výsada. Speciální výsada, protože i ti, kdo mají zvířecí sklony, získají ve věku kali lidskou životní podobu a zde právě kráčíme my.

Proto je velice důležitá milost. Zde, v chrámu ve Vrindávanu Šríla Prabhupáda umístil Krišnu a Balaráma na ústřední oltář a mnoho osob se snažilo podat vysvětlení proč. Někteří řekli, „Protože je to v Raman Reti, místo kde byli Krišna a Balaráma, proto jsou Krišna a Balaráma na ústředním oltáři.“ Jiní řekli: „Ve skutečnosti je Šríla Prabhupáda v satya bhávě, proto tam umístil právě Krišnu a Balaráma.“ Cokoliv řekli, zda je to pravda či ne, já nevím.

Ale jednu věc vím, a to je to, co Šríla Prabhupáda napsal ve významech v Čaitanja Čaritámritě. Že zde instaloval Krišnu a Balaráma, protože se neliší od Gaury a Nitáie! To je to, co napsal. (např. CC Madhya 16.281 poznámka překladatele) Jsme zde díky síle milosti. Nepatříme sem. Nejsme zde ve Vrindávanu díky síle zbožného zrození, to nejsme mi. Jsme zde ve Vrindávanu jen díky milosti Šríly Prabhupády!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat