neděle 14. dubna 2013

Falešný pocit bezpečí


Kadamba Kánana Svámí, 1. března 2013, Vrindávan, Indie, ŠB 4.28.10

Nějakým způsobem živá bytost inklinuje k hmotnému tělu. Šríla Prabhupáda řekl, že ačkoliv je hmotné tělo bolestivé, stejně se ho držíme. Existuje příběh, který to osvětluje. Je to příběh o malém městě a obyvatelé tohoto malého města si neustále přicházeli starostovi stěžovat. Tato stížnost, tamta stížnost, nekonečně mnoho stížností. Tak nakonec starosta řekl, „Mám úžasný nápad. Uděláme výstavu problémů. Každý přinese svůj vlastní problém a my je dáme na nástěnku na radnici a každý se na ně přijde podívat.“

Lidem se to líbilo. Bylo to fajn. Dívali se na různé problémy a žasli: „Jůůů! Podívej na tenhle!“ A tímto způsobem se bavili celý den. A na konci výstavy, když byl již každý připraven odejít domů, stál starosta u dveří a řekl:

Kam jdete?“

„Jdeme domů.“

Starost řekl: „Ne. Nikdo neodejde domů jen tak. Nemůžete tu ty problémy nechat. Každý si musí vzít jeden problém domů.“

No a tak se lidé vrátili a dívali se na ty problémy jiným pohledem, tentokráte už nikoliv v hravé náladě, ale vážné. Dívali se na všechny ty problémy a přemýšleli, „No, který si tedy odnesu?“ A dívali se na všechny ty problémy a, „No o tomhle já nic nevím. A o tomhle já také vůbec nevím.“ A nakonec si každý vzal domů svůj vlastní problém. Protože, alespoň věděli, co mohou očekávat.

A toto je rodinný život. Jsme spolu s našimi bratry a sestrami a není to přímo ráj, že? Rodina není jen úplně sladká a růžová, ale zůstáváme tam kvůli ochraně. Předpokládáme, že nás mají rádi a pomohou nám. Znáte problémy ve své rodině a víte jak s nimi naložit a víte, co můžete očekávat. Takže je lepší mít známý problém, než neznámy problém. Proto je lepší toto tělo, i přestože vám dělá bolest. Lépe je držet se ho, protože ho znáte a nevíte, jaké dostanete příště. Přemýšlejte o tom!

Tímto způsobem falešný pocit bezpečí. Bhágavatam říká ātma-sainyeṣv asatsv api (ŠB 2.1.4) Budeme se držet nespolehlivých vojáků. „Moje rodina mě ochrání. Ale ona nedokáže ochránit ani sebe sama. Jak by mohla ochránit nás? Oni sami jsou nespolehliví vojáci. Tak jakou ochranu mohou dát nám? Tímto způsobem se musíme postupně, postupně vzdát falešného pocitu bezpečí.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat