úterý 19. března 2013

Ty tři slova


Kadamba Kánana Svámí, 18. února 2013, Leicester, Anglie, zasvěcovací lekce – BG 4.37

Vztah mezi guruem a žákem není jen vztahem mezi pánem a služebníkem, protože mezi nimi je také pevné přátelství. Je důležité chápat, že je mým přítelem a dobrodincem, a děláme to společně. Pracujeme na tom spolu!

Takhle to je. Musíme pokračovat v duchovním životě společně s duchovním učitelem a svěřovat se duchovnímu učiteli. Jsou lidé, kterých se zeptáte, „Jak se ti daří?“

„Výborně, výborně, všechno je skvělé!“

A o měsíc později zmizí z mapy, víte!

Musí tam být přátelství! Byl jeden žák Šríly Prabhupády z velice raných dnů, kolem roku 1966. Byl jedním z prvních žáků Šríly Prabhupády, když přijel do New Yorku. A v průběhu let nebyl vždy příliš striktní v následování všeho.

Před několika lety byl ve Vrindávanu. Byla právě oslava dne odchodu Šríly Prabhupády a on stál na pódiu v modrých jeansech, černém tričku a tigrované vestě. Měl punkový účes a řekl, „Vím, že někteří by mě zde raději neviděli, ale já neodejdu. Nikam nepůjdu. A důvodem, proč nikam nepůjdu, jsou ty tři slova, které mi Prabhupáda napsal. Díky těmto třem slovům, já nikdy neodejdu.“

A ty tři slova jsou tvůj věčný dobrodinec!

A stejným způsobem, je duchovní učitel naším věčným dobrodincem. To znamená, že není nic, co bychom mohli udělat, abychom ten vztah zkazili.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat