čtvrtek 7. března 2013

Krišna je jistě přítomný v našich životech


Kadamba Kánana Svámí, 19. února 2013, Londýn, Anglie, ŠB 8.5.13

Krišna je jistě přímo přítomný v našich životech. Krišna si osobně bere na starost životy svých oddaných. Je řečeno Šrílou Madhvačárjou, že když oddaný řekne, „Krišno! Jsem tvůj!“ od toho dne dále, Krišna plně přijme tohoto oddaného do své osobní péče. Tímto způsobem je Krišna jistě přímo zapojen do životů svých oddaných. Krišna je také přítomný uvnitř srdce. Je znám jako caitya-guru, neboli guru, který pobývá uvnitř srdce. 

V Bhagavad-Gítě, ve významu k verši  teṣām evānukampārtham (BG 10.11), Šríla Prabhupáda vysvětluje, že duchovní učitel dává pokyny žákovi, jak být oproštěn od vlivu hmotné energie a jak udělat pokrok a konečně jít zpátky k Bohu. Nicméně když někdy navzdory všem těmto dobrým pokynům, je žák nenásleduje a nevezme z těchto pokynů prospěch, pak Krišna udělá nějaká opatření zevnitř. Krišna udělá nějaká opatření. Krišna nám buď dá transcendentální poznání zevnitř, nebo nám v našem životě podtrhne koberec pod nohama a celý náš život se tak otočí vzhůru nohama. Co potom můžeme dělat? Pak už najednou zbývá jen Krišna.

Byl jeden oddaný v kongregaci Amsterdamu, který přemýšlel, „Mám se přestěhovat do chrámu? Nebo nemám? Mám, nebo snad nemám?“ A tak to pokračovalo a nikdy nedošel k rozhodnutí a tak se do chrámu nepřestěhoval. Pak ho oddaní přesvědčili, aby jel do Vrindávanu. Když byl ve Vrindávanu, dozvěděl se, že celý jeho dům shořel. Úplně celý dům. A když úplně shořel jeho celý dům, s ním shořely i všechny ty nenahraditelné věci, obrázek babičky, který máte pouze jediný… na prach. A takhle se všechny ty nenahraditelné věci změnily v popel. Jeho celý život se náhle proměnil v popel a byl bez domova a tak neměl jinou možnost než se přestěhovat do chrámu. Krišna nás ochraňuje od májy a někdy dokonce i proti naší vůli. Ó ano, dokonce i tehdy, když nechceme. „Né, já jsem v pohodě.“ pak pro nás Krišna udělá nějaká opatření. Takhle je Krišna velice milostivý. Je velice laskavý!
 

Původní článek v angličtině naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat