středa 6. března 2013

Nikdy ani na chvíli nezapomenout


Kadamba Kánana Svámí, 27. ledna 2013, Rádhadéš, Belgie, lekce z Radhadesh Mellows

V Čaitanja-čandrámrtě (1.5) je popis od Prabodhanandy Sarasvatího Thákura a on píše:  durdāntendriya-kāla-sarpa-paṭalī, protkhāta-daṁṣṭrāyate. Poté říka: viśvaṁ pūrṇa-sukhāyate.

Říká, že smysly jsou jako černí hadi s jedovými zuby, kteří na nás stále útočí. A tito hadi kousnou. Povaha hada je taková, že kousne, i když k tomu není vydrážděn, kousne! A smysly jsou přesně takové – neustále na nás útočí. Znovu! Neustále! Šríla Prabhupáda řekl, že jogíni se snaží kontrolovat své smysly, ale oddaný se nezabývá ani tím. Oddaný se nezaměřuje na kontrolu smyslů. Oddaný je jednoduše ponořen do zapojení svých smyslů ve službě Krišnovi a poté jsou ty jedové zuby černého hada vylámány! 

Tímto způsobem, skrze zaměstnání se ve službě nás automaticky smysly dále přestanou ovlivňovat špatným způsobem. Je zde sankírtan – slovo kírtan, nebo kořen slova kirti který znamená opěvování Krišny. Když je jednoduše kírtan celým naším životem, když je opěvování Krišny celým naším životem, pak vše co děláme je opěvování Krišny. Nejen zpívání je kírtan. Každá jeho část je opěvováním Krišny.

Šríla Prabhupáda hovořil o mladém chlapci, kterého velice zaujala určitá mladá dívka a který s ní toužil navázat vztah a tak jí chtěl koupit prsten. A on pracoval a utratil za ten prsten celý týdenní plat! A Prabhupáda říká, že ve skutečnosti ten chlapec na to myslel celý ten týden. Každý den pracoval a čekal na výplatu, čekal na ten konečný den až bude moci koupit ten prsten. Tímto způsobem pracoval pouze pro tu dívku, protože na ni nikdy ani na chvilku nezapomněl. Každou chvilkou přemýšlel, „Koupím ten prsten.“

Takto se všechny naše činnosti stanou částí opěvování Nejvyššího Pána. Všechno! Dokonce, i když si musíme vydělávat na každodenní chleba, pak ten každodenní chleba bude naším oslavováním Krišny. Ať už explodujeme tancem v extatickém kírtanu, nebo když darujeme svůj výdělek pro udržování nebo pro festival k oslavě Krišny, je to spojeno. Vše bude spojeno a celý náš život bude oddán oslavování Krišny.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat