neděle 17. března 2013

Naše záchranná milost


Kadamba Kánana Svámí, 19. února 2013, Velká Británie, Londýn, SB 8.5.13

Jak je popsáno, iluzorní energie, mája, je velice silná. Tak silná, že zmate každého. To je zajímavé, protože jsou popsány tři energie Nejvyšší Osobnosti Božství, jmenovitě: antaranga-šakti -> vnitřní energie, která je manifestovaná v duchovním světě; tatastha-šakti -> živé bytosti, které jsou okrajovou energií; a bahiranga-šakti -> vnější energie.

Takže tato vnější energie, mája, přestože je povahou nižší, nižšího řádu než jsou živé bytosti, je silnější než živé bytosti. Jak je to možné? 

Je řečeno, že hmotná energie je odrazem původní duchovní energie a protože duchovní svět je nekonečný, proto odraz tohoto nekonečného duchovního světa je téměř nekonečný a proto mája tvoří téměř nekonečné možnosti různých pokušení.

Ona to nějaký způsobem ví! Ví přesně, na co myslíme a po čem toužíme, protože mája není vně nás, mája je uvnitř nás. To je ta potíž. Proto ví přesně, zná každou naši myšlenku a každou naši touhu stejně tak. A proto je velice obtížné překonat iluzorní energii, která nám nabízí přesně ty neodolatelné příležitosti. Vše můžete nechat plavat, s výjimkou tohoto jediného snu, který je právě teď před vámi. Víte, že byste byli bez sebe, kdybyste si to nechali ujít! Už to nikdy nemusí přijít znovu. Nikdy byste si to neodpustili. Takže si můžete být Krišna vědomí zítra a jen pro jeden den mít prázdniny!

Nebo jiná možnost. Řekneme ano Krišnovi, ano Nejvyšší Osobnosti Božství, ano oddané službě, ano Bhagavad-Gítě. Ano, mám plnou víru v to vše, ale nemám víru v sebe sama, že to dokážu. Mám pochybnosti o své síle to vše následovat. Samozřejmě, nepřímo, tím máme pochyby v sílu Krišny a sílu Bhagavad-Gíty a sílu Krišnových slov o tom že nás změní.

Myslíme si, že jsme tak pokleslí, že s tím ani Krišna nic nezmůže? Protože, když si myslíme, že tyto rásy jsou tak těžké a my nevíme, zda to zvládneme, pak to znamená, že si myslíme, že jsme konatelé. Stále si myslíme, že jsme konatelé a úspěch těchto rás závisí na nás! Ale tak to není. Je to ve skutečnosti o přijmutí útočiště. Samozřejmě o vzetí útočiště! Útočiště je tak mocné a vlivné. Musíme jednoduše vzít útočiště a automaticky prakashante mahatmanah (Svetashvatara Upanishad 6.23). Automaticky nastane proměna díky transcendentálnímu vlivu Nejvyššího Pána. Tímto způsobem, skrze vzetí útočiště u Krišny můžeme být velice jednoduše zachránění z hmotné energie.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat