středa 24. srpna 2016

Sloužit vstříc úspěchu


Nejsme svobodní; nemáme svobodu žít život, jaký chceme.

prakrteh kriyamanani, gunaih karmani sarvasah (Duše zmatená vlivem falešného ega se považuje za vykonavatele činností, které ve skutečnosti provádějí tři kvality hmotné přírody. Bhagavad-gítá 3.27)

Spíše je tu posvátné písmo, a toto písmo zkrátka jde s námi, přestože máme tolik tužeb. "Já chci tohle, já chci tamto. Chci být tady, chci být támhle. Chci dělat všechny tyhle věci." Ale nakonec písmo určí, co je nám dovoleno dělat a co ne, kdy budeme úspěšní a kdy přijde nezdar. Časem si to začneme uvědomovat více a více, protože postupem času vidíme v tolika situacích, že jsme chtěli určité věci, ale ony vůbec nejsou pod naší kontrolou. prakrteh kriyamanani gunaih karmani sarvasah. Všechny jsou kontrolovány hmotnou energií, jednoduše okolnostmi.

Někdy jsme úspěšní a jsme překvapení. Bylo to něco velmi obtížného a ono to zafungovalo; každý pak řekne: "Teda, udělal jsi to velice zručně."

Ale pravdou ve skutečnosti je, že se to prostě jaksi stalo, jen se to tak přihodilo a povedlo se to. Jindy pracujete velmi tvrdě, víte, že pracujete tak tvrdě, a ono to nějak nechce fungovat. "To nemá logiku! Dělal jsem to stokrát a stokrát to fungovalo. Teď to prostě nefunguje. Proč?!" Takže takhle jsme v hmotném světě závislí na aranžmánech Krišny, a On nám poskytuje věci skrze materiální energii.

Duchovní život je jiný. V duchovním životě si můžete být jistí. V hmotném životě si jistí nejste nikdy. Nikdy nevíte, nemůžete si být jisti ničím, ale v duchovním životě si můžete být skutečně jisti. Výsledek je zaručen; je to jisté. Když se zapojíte do oddané služby, úspěch se dostaví.

"etavaj janma-saphalyam" (ČČ Ádi-líla 9.24) pokud chcete učinit tento život úspěšným. "dehinam iha dehishu," (ČČ Ádi-líla 9.24) zatímco jsme teď v tomto těle, použijme ho ve službě Krišnovi. Pak to jistě bude úspěšné. To je nařízení písem.

Šrímad Bhágavatam 2.7.52, 20. března 2014, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat