středa 10. srpna 2016

Nepochopitelná karma

Karma aranžuje ohromující věci – překvapivé, nepochopitelné věci. Jak k tomu všemu mohlo dojít? Je tu jeden karmický příběh o muži, který šel ve Španělsku šnorchlovat – daleko na oceán se svými ploutvemi. A taky tam hořel les a jedna z těch velkých helikoptér s těmi nádržemi na vodu ho do ní nabrala a hodila ho do ohně. Později jsem četl v článku, který vyšel v novinách, že toho muže identifikovali a ukázalo se, že vlastnil humří restauraci. Jen se podívejte, fungující karma! Humry také házejí živé do vařící vody. A on byl také zaživa hozen do ohně. Karma! Karma nás dostihuje tolika způsoby.

Takže ano, vidíme, jak se to děje ve světě, ale když se to stává nám, je to obtížnější. Pak je mnohem těžší to přijmout. „Jak je to možné, chci říct… tohle je opravdu příliš! Jak se mi tohle všechno jen mohlo stát? A to je jen…

Takže postupně, jak se ustalujeme v transcendentálním poznání, získáváme sílu. Sílu tolerovat materiální energii a jednat s ní jinak: „Uf, to je fakt moc!“ A jsme přemoženi. Ale toho, kdo je dobře situován v transcendentálním poznání, to určitým způsobem posiluje a rozvíjí si tím jakýsi odstup. Víme, že když se věci nedaří, je to: „Oh, dobrá, to se v materiální energii stává. Nemůžeme to brát tak vážně.“ A když něco v tomto světě dospěje ke svému konci, pak je to také život. Takže to ve skutečnosti všechno začíná být mnohem relativnější; všechny velké věci, co se ve světě dějí, a také velké úspěchy, ty také budou relativnější. Tak postupně člověk začne vidět, že to není tak důležité. To pravé, co je opravdu důležité, je náš duchovní pokrok.

Šrímad Bhágavatam 2.7.52, 20. března 2014, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat