pondělí 1. srpna 2016

"Pár vyhrajete, pár prohrajete!" aneb nevěnujme tolik energie sexu

Mnoho z vás debatovalo o mém zdraví, které mi ukládá nějaká další omezení. Co mohu říct? Musím začít přemýšlet o tom, že půjdu pomalu - jaká to nudná věc, ale co se dá dělat? Omezený! Guru je omezený, ale nakonec, na konci dne, je míček zpátky na vašem kurtu. Může být zpátky a zase vepředu, ale nakonec je u vás. Já budu hrát, není problém, ten míček se k vám mnohokrát vrátí, ale nakonec je jen na vašem kurtu a nikde jinde, a pak je na vás, co s tím uděláte...

Jak se říká v dobrém americkém slangu: "Pár vyhrajete, pár prohrajete." Já opravdu všem přeji jen to nejlepší, ale realita je: "Pár vyhrajete, pár prohrajete." Někteří lidé to vezmou a někteří ne a někdy je skutečně smutné vidět, jak lidé zahazují příležitost. Prosím, PROSÍM, uvědomte si, jaké úžasné a vzácné příležitosti dostáváme prostřednictvím učednické posloupnosti. Pojďme to udělat, nebuďme rozptylováni malichernými maličkostmi tohoto světa jako je sexuální touha!

Každý ji má! Říkal jsem to dříve a dnes to zopakuji: můžeme mít sexuální touhu, ale neměli bychom vkládat velkou víru v sexuální aktivity. Chci tím říct - naplní nás to? Buďme realističtí... Jsme zde v hnutí pro vědomí Krišny, protože o tom máme nějaké pochyby. Je fakt, že sexualita hraje v životě určitou roli, ale nenaplní nás to.

Dokonce i po mnohých sexuálních aktivitách pořád něco chybí, stále nezáříme štěstím, stále nejsme extatičtí... Takže z toho tolik nedělejme. Svět je v podstatě přesexován, dělají to až moc. Pro sex zde je místo, ale oni toho mají příliš mnoho. Ať už to zaujímá jakékoliv místo ve vašem životě, nedávejte tomu tolik energie. V mém životě je to nula. Pojďme řešit důležitější věci. To je ten bod!

Lidé hledají romantiku a pak vztahy krachují... nové začínají... Všechny tyto věci se dějí. Ok, pokud to potřebujete, pak je to v pořádku, ale v rámci mezí. Nepřekračujte tu čáru, protože potom to má negativní dopad na váš duchovní pokrok a postup zpátky do duchovního světa. Udržujte to tedy v mezích toho, co Krišna požehnal a co autorizovali áčárjové, a pak z toho udělejte to nejlepší.

Dobrá, být ženatý s touhle nebo s támhletou, to není tak rozdílné... Nakonec to ve skutečnosti není takový rozdíl. Osobnosti se liší, to je pravda. Můžeme se podívat po místnosti a každý má jinou osobnost. Takže i v manželství jsou osobnosti různé, ale scénář je stejný. Stejný scénář, stejné zákony:

vāco vegaṁ manasaḥ krodha-vegaṁ
jihvā-vegam udaropastha-vegam
(Śrī Upadeśāmṛta 1)

Tlaky smyslů jsou stejné, stejné kvality hmotné přírody vytváří stejný scénář. Je zde malá různorodost, osobnosti, herci se liší, ale hra je podle toho stejného starého scénáře. Takto to je. Takže to nedělejte příliš mnoho. Je to v pořádku, ale znovu - není to dost, aby nás to naplnilo. Jen Krišna nás naplní. Přenesme to do našich vztahů, do naší komunity, domů a kamkoliv, kde se setkáváme. Pouze přinesme kulturu duchovního světa, protože to nám doopravdy pomůže přesunout váhu na druhou stranu - na duchovní stranu, abychom se stali jivan muktas, osvobozenými dušemi už v tomto těle. To je ta myšlenka!

Tohle jsou některé z myšlenek, které s vámi letos sdílím. Čas se krátí. Doufám, že s vámi budu moct být mnoho dalších let, které přijdou, ale Krišna to má pod kontrolou a uvidíme, co se stane. Doufám, že všichni z vás tady taky budou moct být dlouhou dobu a že společně můžeme udělat něco velice pěkného!

Proslov na vjása-púdže, 26. dubna 2016, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde

Žádné komentáře:

Okomentovat