sobota 6. srpna 2016

Překonat své špatné zvyky

trasto ‘smy ahaḿ kṛpaṇa-vatsala duḥsahogra-
saḿsāra-cakra-kadanād grasatāḿ praṇītaḥ
baddhaḥ sva-karmabhir uśattama te ‘ńghri-mūlaḿ
prīto ‘pavarga-śaraṇaḿ hvayase kadā nu

(Šrímad Bhágavatam 7.9.16)

Ó mocný, nepřekonatelný Pane, který jsi tak laskavý k pokleslým duším, za své vlastní činnosti jsem se dostal do společnosti démonů, a nyní se proto hrozím podmínek, ve kterých v tomto hmotném světě musím žít. Kdy jen nastane ta chvíle a ty mě zavoláš do útočiště u svých lotosových nohou, jež jsou konečným cílem skýtajícím vysvobození z podmíněného života?

V tomto verši se Prahlád neprezentuje jako osvobozená duše. Vzpomíná, jak se kvůli svým předchozím bezbožným činnostem narodil v rodině démonů, a proto si myslí, že nepřijímá plně útočiště u Nejvyšší Osobnosti Božství. Je pravda, že ze svého dětství máme mnoho špatných zvyků a není snadné se jich vzdát. Stále nás ovlivňují. Nebyli jsme od narození podporováni rodiči, kteří by byli čistými oddanými. Spíš jsme byli tlačeni materialistickými lidmi, kteří byli sami zmateni co se týká cíle života, a kteří nám řekli tolik věcí, které byly špatně. Nyní musíme své špatné zvyky překonat.

Jeden z mých žáků, jenž byl tak trochu básník, řekl: "Když jdu do domu svých rodičů, jdu do muzea svých starých zvyků." Říkal jsem si, že to je docela dobré. Protože jakmile tam jste, jste zpátky ve své staré identitě. Rodiče vám také říkají vaším starým jménem a jste ve svém starém pokoji. Když zůstanete příliš dlouho, zpátky do toho sklouznete. Mysl prostě sklouzne zpátky. Muzeum našich starých zvyků... A ony umírají tvrdě, ale my je musíme zlomit. Šríla Bhaktivinód Thákur poukazuje na to, že všechny tyto věci, které nám byly drahé, musíme překonat, abychom byli schopni přijmout vědomí Krišny. A vidíme to na příkladu Prahláda, jenž přijímá velmi transcendentální postavení. My tedy také musíme změnit svůj život a udělat ho příznivějším pro vědomí Krišny.

Seminář, Šrímad Bhágavatam 5.18.8, 2. května 2015, Simhačalam, Německo

Původní text v angličtině zde.

1 komentář: