pondělí 20. června 2016

Svět je přesexovaný aneb bez dharmy jsme jako zvířata

Svět je prostě přesexovaný. To je ten problém. Sex je určitě součástí života, ale my z něj děláme něco příliš důležitého. A to je taky jedna z věcí, která mě přivedla k vědomí Krišny. Protože když já jsem konečně měl svou první přítelkyni, přišlo na tu velkou věc, o které hovoří celý svět. OK, nedovolený sex. Stalo se to, tak hříšný jaký jsem. A jak jsem po tom odcházel někam do svého pokoje, začala mi hrát v hlavě taková píseň (tklivým smutným tónem): „A to je všechno? Toto je všechno, o čem to je? Nic víc?“ Což je stará píseň z rádia. A celý svět, úplně celý svět dává této věci takovou důležitost. A celé roky jsem žil kvůli té chvíli a pak to bylo za mnou... No, nebylo to zas až tak dobré. Nebylo to zas až tak vzrušující, že by to bylo úplně vším, že bych kvůli tomuhle obětoval úplně všechno. Ale takhle je celý svět je přesexovaný.

V moderní společnosti je sexu dáváno tak moc důležitosti a zachází se s ním podivným způsobem. Za zataženou záclonou. Skryté, zakázané, toto, tamto. Postupně se to otevírá. Včera jsem šel kolem jednoho místa, kde byl vedle turistických map seznam všech těch míst, kde k tomu dochází. (Amsterdam) A to jsem nikdy dříve neviděl. Je to prostě přesexovaný svět. Sex má své místo, ale když jsou tyto věci skryté, lidé bojují za svou svobodu. A John Lennon zpíval píseň: „Proč to neuděláme na silnici?“ Protože nejsme zvířata, proto, Johne. To byla ta myšlenka. Jaký je rozdíl mezi lidskou bytostí a zvířetem? A John Lennon se ptal. Rozdíl je: dharmeṇa hīnāḥ paśubhiḥ samānāḥ. Protože bez dharmy jsme jen zvířaty. āhāra-nidrā-bhaya-maithunaṁ ca. Jedení, páření, spaní a obrana jsou činnosti zvířat. dharmeṇa hīnāḥ paśubhiḥ samānāḥ protože bez dharmy jsme jako zvířata.

Takto se všechno mění, když je ve společnosti vědomí Krišny. Trvá to nějakou dobu. Máme v našem hnutí dost nevyspělosti, a proto mnoho vztahů nefunguje. Když přicházíme do vědomí Krišny, přinášíme s sebou ve svém příručním zavazadle své falešné ego, hmotné touhy, mylné představy o společnosti, jak jednat s druhými a jak se sami chováme. A ve skutečnosti to trvá nějakou dobu, než se staneme lidmi. Jen abychom se stali lidmi, vezme to v tomto hnutí pár let. Ale právě to potřebujeme.

Potřebujeme lidské vztahy, kdy jsme laskaví a respektujeme se vzájemně. Ale sex? Ne automaticky, protože to je jen nějaký hormon, který to způsobuje. Je to směšné. Jste dítětem a nikdy vás to netrápí. Nikdy to není problémem. Nikdy vám to ani nepřijde na mysl. Jako kluk si myslíte, že dívky jsou divné. A dívky si to obdobně asi myslí obráceně o chlapcích. Nevím, zda tak uvažují, je mi už šedesát a stále jsem nepřišel na to, jak ony přemýšlí. Ale jakkoliv přemýšlí, tak přemýšlí. Ale něco vím. Ony si v základu přejí podporu. Když je však v našem životě sexualita, což je mimochodem tématem aktuálního verše, nikoliv tématem Kadamba Kánana Svámího, protože zde je řečeno: „Zanech rodinného života, který je plný sexu a příběhů s tím souvisejících, a prostřednictvím milosti osvobozených duší přijmi útočiště u Nejvyšší Osobnosti Božství.“

 My máme v konečném smyslu na práci přece něco jiného. Pojďme zpátky domů k Bohu! A platí to i pro oddané. Dobře, chcete být grihasty. Když tedy opravdu musíte, buďte. Ale vězte, že je s tím spojeno hodně zapletení a chceme jít přece zpátky k Bohu. A tak když už jste grihastové, buďte velice opatrní! Udržujte velice silně duchovní principy, protože jinak se tam nedostanete a bude to ztráta času. A proto zůstávejte nablízku osvobozeným duším, protože osvobozená duše je ten, kdo je na to zaměřen. Zaměřen na transcendenci. To je jediná priorita v jeho životě. Nebo v jejím životě. I ženy mohou být osvobozené duše.

Osvobozená duše se zajímá jen o to, jít zpátky k Bohu, o činnosti duchovní světa, službu Krišnovi a nikoliv o uspokojování smyslů, protože to stejně nefunguje - bez ohledu na to jak moc se snažíte. Rolling Stones jsou emblémem snahy o uspokojování smyslů. Už je jim hodně po sedmdesátce a jsou v tom stále silní. Ale my se snažíme nastavit si své priority správně.
  
Sexuální touha bude přítomna v každé živé bytosti. Ve Šrímad Bhágavatamu je zmíněno, že z 8 400 000 životních druhů jsou všechny ovlivněny sexuálním životem. Všechny. Představte si to, dokonce i bakterie. Takže co je na těchto touhách tak speciálního? Co je na nich tak důležitého? Musíme se na ně jen podívat ze správné perspektivy: Pokud se tomu mohu vyhnout, bude to lepší, i když to bude boj. Ale pomocí správné kultivace to je možné. Pomocí udržování se bezpečně na duchovní úrovni to je možné. Je to možné. Je možné se tomu vyhnout. A je to lepší. A pak jen oddaná služba. A pak je cesta zpět k Bohu úplně otevřena. A tak je to nejlepší.


Kadamba Kánana Svámí, 22. srpna 2012, Amsterdam, Holandsko, lekce Šrímad Bhágavatam 4.29.55
část šestá

Žádné komentáře:

Okomentovat