čtvrtek 9. června 2016

Cesta k lásce

Prabhupáda použil přirovnání dopravy k duchovnímu životu a já mám tuto metaforu rád. Je to takhle... Začínáte řídit v noci, když nejsou kolem žádná světla a je naprostá tma. Na silnici nevidíte vůbec nic kromě bílých čar na okraji. Jsou tam ty bílé čáry na krajích a vy řídíte mezi nimi. To jsou bílé čáry regulativních principů, pravidel a usměrnění a vše je v tu dobu o těchto pravidlech a usměrněních. Obdobně existují také pravidla silničního provozu. Držíte se na určité straně silnice, do určité rychlosti, je mnoho takových pravidel, jako například jednosměrné ulice a podobně, vše proto, aby nás to usměrnilo. A všechno toto poznání nám pomůže, abychom do ničeho nenarazili.

A jak pokračujeme v jízdě, slunce se přehoupne přes horizont a všechno se změní, protože v tu chvíli je už vidět krajina. „Ó, jaká krásná hora. Podívej na tamto jezero. Vypadá dobře. Toto není špatné místo.
A tak jedeme dále, stále mezi bílými čárami, ale soustředění na ně už není výhradní. Jak děláme pokrok, regulativní principy zůstávají, ale nejsou už tím hlavním, co udržuje naši pozornost.

Protože my jsme v Mezinárodní společnosti pro vědomí Krišny, nejsme v Mezinárodní společnosti pro regulativní principy. Kdybychom jen byli, pak bychom mohli strávit celý den pozorováním se navzájem a poukazováním, (s indickým akcentem): „Tyto věci nejsou správně. Toto není dobře. Ne. To je špatně. Je mi líto, ale toto je špatně, protože podle Nektaru Oddanosti…. Není to dobře, toto podle Nektaru Oddanosti není povoleno…“ Ale co naděláme! Tyto věci jsou zde.

Je mnoho pravidel a usměrnění a my můžeme strávit celé dny hlídáním se navzájem a mít takovou zajímavou společnost, kde každý hledí na svého souseda ve snaze nachytat ho při porušení nějakého principu, a když se to stane, hned to všem říci, protože toto nás samotné posune na úroveň nadřazenosti! Potom jsme výše než on. Pravidla a usměrnění takto mohou být velmi populární. Je to mocný nástroj jak se povýšit nad ostatní, a takto byla Indie také lapena do této pasti, protože tohle v podstatě dělají smartové. Smarta brahmanové jsou přespříliš připoutaní k pravidlům a regulacím. Je to nazváno niyam agraha, vše je jen o pravidlech a usměrněních.

Pravidla a regulace mají sloužit k vyššímu významu, rozvinutí vědomí Krišny. My tato pravidla a regulace následujeme, ale vědomí Krišny je konečnou cestou lásky. Je to cesta lásky, cesta probuzení lásky!

Kadamba Kánana Svámí, 3. května 2016, Vrindávan, Indie, BG 3.34

Přeložil Madhu Pandit dás

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat