pátek 3. června 2016

Modlitby k Nrsimhadévovi

Pán Nrsimhadév je vigna vinása – ničitel překážek na oddané cestě. Šríla Bhaktivinód Thákur napsal tyto dvě knihy – Navadvíp-Dhám-Mahátmyu, která popisuje parikramu Šrí Dhám Majápuru, a poté napsal Navadvíp-Bháva-Tarangu, což je kniha, která navštěvuje totožná místa jako Navadvíp-Dhám-Mahátmya, ale tentokrát Šríla Bhaktivinóda nepopisuje ona místa a čemu jsou zasvěcená, ale popisuje vnitřní zážitky na těchto místech. Právě proto je pojmenována Navadvíp-Bháva-Taranga. Taranga znamená vlny nebo vlny bhávy které jsou prožívány v Navadvípu, odlišné emocionální stavy!

A poté popisuje cestu do Nrsimha Pali, též známého jako Nrsimha Tírtha, místa zasvěceného Pánu Nrsimhadévovi. Následně se Šríla Bhaktivinód Thákur modlí k Pánu Nrsimhadévovi, aby odstranil všechny překážky z oddané cesty, aby se mohl plně zaměstnat ryzí oddanou službou Rádě a Krišnovi.

A proto hlavním důvodem uctívání Pána Nrsimhadéva není naše ochrana.  Nebo alespoň nikoliv ochrana před vnějším nebezpečím, nikoliv ochrana od všech druhů Hiranjakašipuů, kteří žijí v sousedství nebo kdekoliv jinde. Dobře, možná do určité míry ano, ale to je druhotné.

Hlavně se snažíme překonat démonské sklony v nás samotných a Pán Nrsimhadév jako vigna vinása, očišťuje nás od znečištění a odstraňuje překážky. Sarva vigna vinasa, všechny překážky na cestě oddané služby jsou odstraněny, o to se modlíme, a to je také velice pěkná Prahládova modliba.

Kadamba Kánana Svámí, 2. května 2015, Simhachalam, Německo, Šrímad Bhágavatam 5.18.8

Přeložil Madhu Pandit dás

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat