čtvrtek 17. září 2015

Guru jako Šríla Prabhupáda

Otázka: Co se stane aspirujícímu oddanému, který třeba četl knihy Šríly Prabhupády, četl jeho přednášky a miluje sloužení a sdružování se s oddanými, ale nemůže najít duchovního učitele na úrovni Šríly Prabhupády? Šríla Prabhupáda řekl, že žák by měl přijmout duchovního učitele "stejně dobrého jako Boha" a měl by být připraven mu obětovat svůj život. Pokud takový aspirující oddaný tohle cítí ke Šrílovi Prabhupádovi, ale nemůže najít nikoho, kdo splňuje ono "stejně dobrý jako Bůh", je pak nucen přijmout zasvěcení od někoho, ke komu nemá plnou úctu?

Dokážu ocenit hledání duchovního učitele a toho, kdo je jako Šríla Prabhupáda. Zároveň si myslím, že Šríla Prabhupáda nebyl obyčejným duchovním mistrem. Samozřejmě zde nejsou žádní obyčejní duchovní učitelé, ale Šríla Prabhupáda byl rozhodně víc než duchovní učitel! Šríla Prabhupáda byl víc než sanjásí. Šríla Prabhupáda byl tak úžasný čistý oddaný Pána, že takový duchovní učitel tady vždycky být nemusí, a potom to musíme přijmout jako Krišnův plán!


Pokud tedy jste ve svém duchovním životě v této složité situaci a potřebujete udělat pokrok, můžete čekat a čekat... Slyšeli jste, že guru znamená tvrdý, těžký, takže zvažujete, a nikdo není tvrdý dostatečně, protože Šríla Bhaktisiddhanta Sarasvatí Thákur řekl, že guru je tvrdý! Ale ne tvrdý v tom smyslu, že tvrdě hovoří, to může i nemusí. Může mluvit velice sladce, ale je tvrdý, protože nikdy nemění svou pozici. Takže pokaždé, když zjistíte, že se Šrílovi Prabhupádovi nikdo nevyrovná, což může být, ale když se díváme na kvalifikace duchovního učitele a chceme vědět, jestli je dostatečně mocný, měli bychom se také podívat na své vlastní kvalifikace jakožto žáka!

Měli bychom se dívat také na svou vlastní situaci a pravděpodobně jsme na tom hůř, než všichni tito duchovní mistři, na které se díváme. Můžeme se podívat na duchovního učitele a najít něco, co nemusí být úplně na nejvyšší úrovni, ale kde jsme my s naším pokrokem?! Jsme v situaci, kdy potřebujeme veškerou pomoc, kterou můžeme dostat, a pokud nám připadá, že jediný, kdo nám dá vhodné vedení, je Šríla Prabhupáda, problém je, že se nemůžeme zeptat přímo jeho, a on se na nás ani nemůže obrátit a opravovat nás, jak to potřebujeme.

Ale když najdeme duchovního učitele, pokud najdeme vaišnavu, který je opravdu odevzdaným služebníkem Šríly Prabhupády a v této službě Šrílovi Prabhupádovi je vyzrálý, pak zjistíme, že tento vaišnava nám může velice pomoci prohloubit náš vztah se Šrílou Prabhupádou, jako měl Šríla Prabhupáda vztah se svým duchovním učitelem a jeho duchovní učitel měl vztah se svým duchovním učitelem a takhle funguje celá sampradája. V našem hnutí je Šríla Prabhupáda zakladatel-áčárja, a takto je vždy guruem všech členů tohoto hnutí. Někteří mohou mít tento vztah se Šrílou Prabhupádou sloužením služebníkovi Šrílovi Prabhupádovi, ne na úkor Šríly Prabhupády, ale spíš jako zesílení jejich vztahu se Šrílou Prabhupádou.

Člověk tedy může strávit celý život tím, že nemůže najít nikoho natolik kvalifikovaného jako Šríla Prabhupáda a nepřijme žádného gurua a takto se ve skutečnosti stane svým vlastním guruem. Jednou jsem slyšel výrok, že ten, kdo je sobě samému guruem přijal za žáka hlupáka!

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat