pátek 25. září 2015

Gópí


Radha_SyamasundarKrišna je znám jako transcendentální Amor, jenž se zajímá o Své milostné zábavy, jenž vždy myslí na gópí, které daly všechno... Krišna říká v Bhagavad-gítě 4.11 ye yatha mam prapadyante tams tathaiva bhajamy aham; každého odměňuji podle toho, jak se Mi odevzdává. Říká: "Ale nevím, co dát gópím! S nimi Můj slib selhává, protože nemám nic, co bych jim dal výměnou za jejich službu."


Když vám někdo dá drahokam, pak mu za to dost dobře nemůžete dát kousek skla; musíte mu to oplatit. Když vám dám něco velmi cenného, taky mi nazpátek musíte dát něco hodnotného. Takže Krišna přemýšlel: "Nemám žádný majetek, který by odpovídal hodnotě toho, co nabízí gópí. Proto ať je jejich službu jejich odměnou a mluvme o jejich slávě."

Takto si pamatujeme, jak je Krišna prostě překvapen! Neví, jak se vyrovnat s gópími. Ony ukazují úroveň lásky, která je za hranicí toho, co může pochopit. Nejde Mu to do hlavy! A ze všech gópí je Šrímatí Rádhárání nejvýznačnější!

Takže Krišna není okouzlen jen oddanou službou Šrímatí Rádhárání, ale je také nad rámec Jeho chápání, že někdo může zažít takové množství lásky! Uvádí se, že gópí zažívají tisíckrát větší štěstí než Krišna tím, že Mu slouží. Jejich existence je Krišnovi záhadou. Krišna nemůže pochopit povahu gópích, co teprve říct o povaze Šrímatí Rádhárání. Tato povaha, jejich láska a jejich štěstí převyšuje Jeho lásku a Jeho štěstí.

Přednáška na Rádháštamí, 23. září 2012, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat