sobota 14. března 2015

Životy zachraňující

Předepsaná povinnost nezní úplně jako následování cesty extáze. Zní to asi jako: "Oh, nevím, jestli tohle můžu udělat, jestli to chci udělat." Ale my spoléháme na něco jiného. Rozhodně spoléháme na extázi! Když přijdou oddaní z harinámu a řeknou: "Harinám byl tak extatický," je to dobré a povzbuzující. Nebo když někdo s očima navrch hlavy řekne: "Poslouchej, co jsem zrovna četl," a přečte úryvek ze Šrímad Bhágavatamu. Pak vše funguje na základě chuti, extáze. Na tom, jak je to inspirující a úžasné. To je to, co potřebujeme - extázi sankírtanového hnutí. Když zde extáze není, zápasíme. Avšak alespoň vzpomínka na tuto extázi nás udržuje, abychom pokračovali. Proto někdy říkáme: "Na začátku žijeme od nedělní hostiny k nedělní hostině."

Dříve bývaly nedělní hostiny opravdu velké. Když jsem se připojil, nedělní hostina čítala patnáct chodů a všechny byly skvělé; byla spousta offeringů. Takže během nedělní hostiny jste jedli až do fáze blížící se bezvědomí, a další věcí pak bylo udělat si co největší zásobu, která by vydržela až do čtvrtka.

Čtvrtek byl mizerný den, protože to došly všechny zbytky. Pátek byl dnem ničeho a bylo to tehdy, kdy myšlenky o opuštění vědomí Krišny dosahovaly svého vrcholu. "Já to nedám, odejdu." Sobota byl den před nedělní hostinou, takže to bylo asi takhle: "Jak bych mohl odejít den před nedělní hostinou?" A takto v podstatě přežívalo toto hnutí.

Šríla Prabhupáda začal okamžitě s programem v Matchless Gift, ale od té doby je to tam opuštěné, a já si myslím, že to není dobře. V Matchless Gift stál v rohu hrnec, ve kterém byly vždy gulab džamuny a každý si kdykoli mohl vzít. Nějakým způsobem byl ten hrnec udržován plný. Myslím, že to je prvek, který se z našich ISKCONských chrámů tak nějak vytratil, což byla chyba. Myslím, že na další schůzi managementu by se mělo zařadit do programu: "Kde je hrnec s gulab džamuny?" Jsem si jistý, že by mnoho členů hlasovalo pro znovuzavedení této esenciální části naší tradice. Chuť je jednou malou věcí, která zachraňuje životy. Zachraňuje životy! To je náš proces.

Šrímad Bhágavatam 9.19.26, 26. prosince 2014, Kapské Město, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat