pondělí 16. března 2015

Nemusím platit?

Lakomci se drží jakéhokoliv bohatství, které mají a nechtějí ho sdílet a výsledkem je že jsou o něj připraveni. Zde jsme v Evropě, která přivezla bohatství z celého světa. Dostali jsme ho sem hákem, nebo kapitánem Cookem, jakýmkoliv možným způsobem jen bylo možné. Je zde a sedíme si na něm. Ale postupně ho ubývá. Londýn je stále silný, ale když pojedete trochu severně, lidé tam jsou už chudí! Tam se Anglie topí v chudobě. Je mi líto, že to zde otevírám tak brzo ráno, ale to je skutečnost. A proč tomu tak je? Je to díky té lakomosti, jen kvůli shromažďování všeho jen pro sebe, namísto rozdávání ostatním. Čím více rozdáme, tím více se věci začnou dít. To je naše hnutí. Naše hnutí je založeno na principu namo maha-vadanyaya krsna-prema-pradaya te krsnaya krsna-caitanya-namne gaura-tvise namah (CC Madhya 19.53).

Je to hnutí neobyčejné velkorysosti. Vidíme, že když byl Šríla Prabhupáda přítomen, bylo to tak. Dokonce, i když jsem se připojil já, toho času byly nedělní hostiny o patnácti neuvěřitelných chodech. Myslím tím absolutně neuvěřitelných. Každá specialita byla naprosto úžasná! Rýže byla plná kešu ořechů a panýrových kuliček a mnoho dalšího. Co pak říci o ostatních chodech. Všechno to byla úplná extáze. Bylo toho ohromné množství a nikdo neplatil. Vše bylo zdarma. Hosté prostě přišli a maximálně se najedli. A následně dostali balíčky prasádam domů. Takto to bylo. Není vůbec divu, že se lidé připojovali jako nikdy potom! (smích) Bylo to neuvěřitelné – taková velkorysost!

Říkáte, že tedy ano, ale jak potom budeme žít? Nemějte strach, protože velkorysost přináší velkorysost. To je princip tohoto hnutí. Když jsme prostě velkorysí, pak lidé řeknou, „No to je úplně úžasné. Vy všechny tyto věci rozdáváte. Do toho se já chci také zapojit.“ Poté začnou dávat peníze a dávají a dávají… Tento celý duch rozdávání, to je duch tohoto hnutí Hare Krišna. Pak se lidé přidávají a každý je vítán.

Tímto způsobem je toto hnutí úžasné a je založeno na maha-vadanyaya. Principu být neuvěřitelně štědrý. Vaišnavská velkorysost je něco ohromujícího. Je o rozdávání nejen toho co máme, ale více než to, je to o rozdávání sebe sama.

Kadamba Kánana Svámí, 19. ledna 2015, Bhaktivédanta Manor, Anglie, ŠB 9.10.23


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat