úterý 17. března 2015

Naše touhy budou naplněny!

Víra je nezbytná. Člověk musí mít víru, že jej Krišna ochrání - rakshishyathi vishvaso. Musí mít víru, že když se rozhodne pro Krišnu, nic nepromešká. Ne že potom lituje: "Ó, přijal jsem zasvěcení a teď už nemůžu být jako obyčejní lidé. Vzdal jsem se tolika věcí!"

Ne, musíme vědět, že všechny naše touhy budou naplněny! V hmotném životě jsou naše sny vždy větší než realita, a proto je řečeno, že hmotná existence je frustrující, jelikož nejsme nikdy spokojení. Ale duchovní život je opačný - ve službě guruovi a Krišnovi budeme uspokojeni tak, jak si ani nedovedeme představit!

Příklad je Dhruva Mahárádž. Chtěl větší království než měl jeho otec, a také větší než jeho děd, Pán Brahmá. Ale když se Dhruva Mahárádž přistoupil k Nejvyššímu Pánu s hmotným záměrem - když skutečně obdržel daršan Nejvyššího Pána - jeho srdce se změnilo! Uvědomil si, že tyto hmotné touhy, které si tolik přál, byly jako kousky rozbitého skla, a nyní obdržel ten nejcennější drahokam, neočekávaně. Takže tato víra, že ve skutečnosti přijímáním útočiště u regulativních principů oddané služby a zpívání Hare Krišna mahámantry budou splněny všechny naše touhy, musí být silná.

Zasvěcovací přednáška, červen 2013, Letní tábor, Česká republika

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat