pondělí 30. ledna 2017

Scénář je stejný

V tomto verši čteme o tom, jak živá bytost ve vtěleném stavu reaguje s hmotnou energií. Skrze hmotné smysly zakouší hmotnou „rásu“. To je skutečný význam naší hmotné existence, zkoušet a ochutnávat „rásu“, protože přirozeností duše je vychutnávat různé „rásy“.

Nyní je tato tendence „rásy“ zvrácená, a tak v hmotném světě jednáme s hmotnou energií a snažíme se vymáčknout z ní pár kapek hmotného potěšení. Je to velice těžké, protože tato hmotná energie je od počátku navržena tak, aby nás znechutila. Scénář je stejný.

Můžete si v tom scénáři změnit postavy, můžete upravit jména, můžete změnit jména míst, můžete jít do údolí nebo na vrcholky hor, ale ta podstata scénáře je vymáčknout pár kapek požitku a zbytek je o zklamání! Ať už to je na vrcholu hor nebo v údolí, ať už na této straně oceánu nebo na té druhé. Zklamáni budeme na obou stranách. Takhle to je. Ať už ženatý, nebo svobodný, stále není naplněný! Naplnění není možné dosáhnout na hmotné úrovni!

Samozřejmě, jak jednou přijde do rovnice Krišna, pak se vše změní. Šríla Prabhupáda blízce komunikoval se synem Rúpanugy, jeho jméno bylo Ekendra. A Ekendra měl Šrílu Prabhupádu velice rád a vždy mu stál po boku na osobní úrovni. A jednou napsal Prabhupádovi dopis o tom, jak se učí matematiku a Prabhupáda odpověděl: „5 + 5 je 10     2 + 2 je 4      a všechno + Krišna je Vrindávan!

Takový jednoduchý vzorec, ale zároveň ohromující, protože toto je povaha sankírtanového hnutí a je to povaha Krišny. Když přidáme Krišnu, pak se vše stane transcendentálním! Protože nakonec základem hmotné existence je nejprve duchovní existence.

ŠB 3.26.41, 4. Prosince 2016, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde

Přeložil MadhuPandit dása

Žádné komentáře:

Okomentovat