úterý 10. ledna 2017

Pozorné zpívání

Šríla Prabhupáda řekl, že pozorné zpívání znamená slyšet sám sebe zpívat. Pro mě je jednodušší naslouchat, jak zpívám, než snažit se upevnit svou mysl. Prostě vkládám veškerou svou energii do svých uší a snažím se poslouchat a mysl je taky víc zaměřená.

Avšak jiný způsob, jak dosáhnout pozorného zpívání, je být více přitahován ke Krišnovi. Čím víc o Něm slyšíme, o Jeho úžasných vlastnostech a úžasných zábavách, čím víc o Něm zjišťujeme, tím více jsme k Němu přitahováni. Jak vysvětluje Šríla Prabhupáda, toto zpívání není umělé nastavení mysli. Takže potom, dříve či později, to není o nucení mysli myslet na Krišnu. To je jen začátek. Jakmile o Krišnovi zjistíme více, poté, co k Němu budeme více přitahováni, nás to k Němu také přirozeně bude táhnout. A jak jsme k Němu víc a víc přitahováni, jsme i více a více přitahováni ke zpívání. Pak bude pozorné zpívání přirozenou věcí.
Takže tam to musí dospět. Můžeme o tom přemýšlet a mezitím se snažíme - jako cvičení - slyšet sami sebe zpívat. Tímto způsobem se bude mysl scvrkávat.

Přednáška na Ratha Yatře: Zlatá inkarnace, 4. dubna 2015, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde,

Žádné komentáře:

Okomentovat