neděle 8. ledna 2017

Inspirace sloužit

Jedna věc je zapojit se do oddané služby a druhá věc je být oddanou službou zcela upoutaný. Mnoho lidí nalézá nějakou chuť, nějaké uspokojení, ve filozofii a v principech morálního jednání, ale být oddanou službou zcela upoutaný pro ně není tak jednoduché.

Vidíme, že někdy se oddaní časem vydávají nezávislou cestou. Začnou velice vážně, ale dříve či později jsou konfrontování sami se sebou.

Dříve nebo později musíme najít ve vědomí Krišny skutečné štěstí. Nabídnout morálku a bezpečnou společnost nemusí být dostačující. Nemusí stačit mít chuť v kírtanu. Musíme učinit Krišnu naším vším. Musíme být Krišnou zcela upoutáni. Ne jen takové to: „Krišna vědomí mám mezi ostatními věcmi také rád.“

Můžeme považovat vědomí Krišny za dobré a inspirující, ale nemusíme být naprosto přesvědčeni. Nezaujalo nás do té míry, kdy se Krišna stane vším. Proč tomu tak je? Protože jsme neučinili naši službu vším. Tak dlouho, dokud budeme mít stále osobní touhy, stále budeme toužit naplnit mnoho osobních tužeb, do té doby nás Krišna vědomí chytí jen částečně, a potom všechny ostatní činnosti mohou růst a jednoho dne se jich opět ujmeme.

Proto je zde otázka: „Jakou službu děláš?“ Na počátku je přirozené, že nás více zajímá to, co získáváme, jakou chuť dostanu… Jakou inspiraci získám!?

Ale služba je bod zvratu. Takže na počátku je to o tom, co získáváme. Můžeme nalézt někoho, kdo je nám inspirací, ale není to ta osoba, která je nám inspirací, je to její služba, která je nám inspirací. V konečném důsledku je to oddaná služba, která inspiruje. Musíme být inspirováni sloužit, jinak k čemu by to bylo!? Inspirace není jen o vzrušení. Inspirace musí jít hluboko, přivést nás také k vážnosti. Inspirace znamená, že nyní tomu odevzdám svůj život. To je nezbytné!

Přednáška, 25. listopadu 2007, Majápur, Indie

Původní text v angličtině zde.

Překlad: MadhuPandit dása

Žádné komentáře:

Okomentovat