pondělí 19. října 2015

Skutečný účel Šrímad Bhágavatamu

Šrímad Bhágavatam není technický manuál o stvoření, to není jeho účel. Šrímad Bhágavatam popisuje stvoření a hlavní důvod, proč ho popisuje, je kvůli vysvětlení, jak je v každé fázi úzce spjato s Nejvyšším Pánem. To je tou esencí - porozumět, jak je stvoření důvěrně spjato s Nejvyšším Pánem. Není to o šroubech a maticích a podobně. Bhágavatam je kniha, jež je věnována opěvování Nejvyššího Pána. Odtud dostala své jméno - Bhagavat znamená "vše, co souvisí s Bhagavánem, Nejvyšším Pánem". Stvoření je tedy velmi spjaté s Bhagavánem, On je jeho součástí v každé fázi, a to je to, co se Bhágavatam snaží, abychom pochopili.

Když vidíme cokoliv materiálního, můžeme si vždy vzpomenout, že to vůbec není materiální. Může se to tak jevit, ale ve skutečnosti je za vším v každém okamžiku Nejvyšší Osobnost Božství. Její zapojení je vždycky tady a dokonce i po stvoření celého světa je zde pořád zapojená třemi kvalitami hmotné přírody. Podstatou je, že Krišna nás nikdy nenechává samotné. Je zde v každé fázi, když živá bytost vstupuje do hmotného světa, a to nejen jako Paramátmá, ale v tolika expanzích...

Tolika způsoby je Krišna spojený s naším hmotným pobytem nebo naší hmotnou situací. Nikdy ani na moment nejsme opuštění. Nikdy ani na chviličku nejsme bez Krišny, ale ono se to tak zdá - jakmile je naše původní poznání Nejvyššího Pána zahaleno, a my pohodlně zapomeneme na Jeho existenci.

Šrímad Bhágavatam 3.6.6, 27. srpna 2015, Stockholm, Švédsko

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat