pondělí 12. října 2015

Další faktor = život

Kromě svatého jména a transcendentálního poznání je v našem životě ještě jeden faktor, což je život samotný. Život je také naším učitelem, protože Krišna je milostivý ke všem živým bytostem. Je řečeno, že uttama-adhikárí (nejvyšší oddaný) vidí, že všichni jsou dokonale umístěni, protože Krišna se o všechny stará. Nikdo není Krišnou opomenutý. Krišna vytváří aranžmány k očištění všech. Není zde tedy žádná potíž, žádný problém. "Všechno je fajn," říká uttama-adhikárí. Krišna se stará o každého, a to je pravda. Proto pomocí života samotného Krišna činí aranžmány i pro naše očištění.

Četl jsem příběh, o který se s vámi podělím. V tomto příběhu je život přirovnán k domu. Říká, že Krišna vstupuje do tohoto domu a opravuje ho. Věděli jsme, že se to musí udělat. Věděli jsme, že jsou v našem životě věci, které potřebují opravit. Krišna je tedy napravuje. Nedovolené činnosti, nevhodné prvky, maso, ryby, vejce, hazard, intoxikaci, chtíč, chamtivost, hněv, závist, šílenství, iluzi - všechny tyto věci musí odejít a Krišna je z tohoto domu odstraňuje. Nejsme tedy překvapeni. Tímto způsobem Krišna renovuje náš dům a všechno se zdá, že dává smysl.

Ale později, později: "Co to dělá?! Rozbíjí celý dům!" Ne doopravdy, myslím tím, že dělá všechny tyhle věci! Obrací vše vzhůru nohama! Rozbíjí celý náš život! Co to proboha dělá?! Víte, my jsme si mysleli, že Krišna se chystá spravit náš dům a udělá z něj něco jako příjemnou malou chatu, ale to není pravda. Ve skutečnosti přidává tu a tam křídlo a staví palác! A plánuje v něm žít i On Sám! To je to, co se děje. Tímto způsobem tedy očištění nepřichází jen čtením Bhagavad-gíty a pokračováním ve zpívání Hare Krišna, ale také jak sám o sobě pokračuje život.

Večerní přednáška, BG 7.7, 10. září 2015, Lenasia, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat