neděle 12. května 2013

Vyasapuja 2013: Slavnost začíná!


Vypadajíce jako z „Pána prstenů“ se majestátní zámek Radhadesh vynořuje z bujné zelené krajiny. Šedé zdi rychle dávají přístup k nádhernému daršanu Božstev Šrí Šrí Radha-Gopinatha. Pokud vám  majestátnost Radhadeše nevezme dech, pak okouzlující úsměv Gópinatha jistě ano.
gopinath, hrdoye bosiya mora manake samiya, laho nija pane, ghucibe vipada ghora

Ó, Gópinathe, usaď se, prosím, v mém srdci. Podmaň si mou mysl a osvoboď mě z tohoto života plného strašlivých pohrom.                                          (Gopinath,Bhaktivinoda Thakura, Verš 6)

Řady srdečných úsměvů a přátelských tváří vítaly jak stálé obyvatele, tak ty, kteří přijeli z daleka. Ve vzduchu se vznášelo nadšení. Byl tady víkend, na který mnoho lidí čekalo, obsahující Vyasapuju a slavný Queensday.
Odpoledne Kadamba Kanana Svámí vroucně všechny přivítal a určil náladu nadcházejících dnů. Zdůraznil nutnost očišťování. Šríla Bhaktivinoda Thakur zmínil, že vnitřní i vnější stránka člověka by měla být stejná. Pro praktikujícího oddaného to není lehké a proto je potřeba vědomého očišťování. Zdůraznil, abychom využili tuto příležitost a znovu potvrdili a prohloubili náš vztah mezi guruem a žákem, který je základní částí života každého oddaného. Každý žák by měl být nositelem nálady svého duchovního mistra. Tuto náladu vysvětlil jako úzce spjatý vztah jeden ke druhému velmi lidským způsobem stejně tak, jako asistenci duchovnímu učiteli v jeho misi šířit Krišna vědomí po celém světě.

Po tomto přivítání přišla světla, kamera & akce! Oddaní představili divadlo na téma Pán Čaitanja přijímá sanjás. Více než hodinu jsme byli svědky intenzivních emocí společníků, manželky a matky Pána Čaitanji v odloučení od Něho. Maharaja komentoval tím, že přijetí sanjásu Pána Čaitanji bylo vyjádření jeho touhy zachránit všechny pokleslé duše v tomto věku. Naše spojení s Krišnou dnes je přímým výsledkem jeho sanjásu.
Také jsme objevili, jakým způsobem oddaní v těchto krajinách překonávají chlad. Kírtanem! Je to jejich speciální způsob vnitřního zahřívání a Maharaja zajistil, abychom byli všichni pěkně zahřátí. Svaté jméno se ozývalo pozdě do noci. Vlny oddaných nemohly odolat a nořily se do kirtanu se vší svou energií. Noc byla neochotně ukončena, ale jen s vyhlídkou na více nadcházejících kouzelných dní.
Přeložila Jaya Gopínátha.
Původní článek v angličtině od Rukminí zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat