pondělí 13. května 2013

Vjásapúja 2013: následně


S uplynulou intenzitou Vjásapúji a Queensday oddaní postupně odjeli zpět do svých domovů. Dny, které následovaly v Rádhadéši se uklidnily do mírnějšího tempa.

Ráno po Queensday (1.5.) jsme se shromažďovali na různých místech, venku v zahradách Radhadéše, nebo ve vnitřních prostorách zámku, kde Maharáj spontánně hovořil o různých aspektech Krišnových zábav. Ve čtvrtek (2.5.) Maharáj hovořil o kráse Krišnových fléten, a četl „Zpěv flétny“ (Venu Gíta) z desátého zpěvu Šrímad Bhágavatamu.

Když Krišna hraje na svou flétnu, krávy se přestanou pohybovat; stromy se začnou hýbat; Yamuna se zastaví, a nemůže téct a v určitých jejich místech se vytvoří víry extáze. Šiva začne tančit. Brahma slyší zvuk flétny a ten zvuk procházející skrze jeho ústa je Gayatrí mantra. Když Šrímatí Radharaní zaslechne flétnu, slyší: „O nikoho jiného nemám zájem. Jen o Tebe samotnou.“ Tímto způsobem Krišna komunikuje a hraje si se srdci svých různých oddaných. Hraní na flétnu je Krišnovo pozvání..

Další den se Maharája zaměřil na zvednutí kopce Govardhanu.

Co mám rád na této zábavě je to, že ten kopec poskytuje útočiště zvířatům, stromům i lidem – prostě všem! Áčárjové říkají, že Šrí Giriráj může dát útočiště všem třem světům. Višvanáth Čakravartí Thákur říká, že díky Jeho (Krišnově) extázi, Govardhan naroste. Také víme, že Govardhan je Krišna a Krišna může dát útočiště všem živým bytostem. Množství útočiště, které může Krišna dát, nemá konce. Mám rád tento bod.

A na konci této lekce, Maharája pohrozil, že nenechá ani jednu osobu odejít, dokud každý nepoloží otázku. Následovala sladká důvěrná výměna.

Posledního dne byla jasná obloha a tak Maharája dal lekci pod kvetoucím třešňovým stromem. Bylo to idylické s čerstvým vánkem, přinášejícím občasné spršky přírodních confeti. Zde Maharáj hovořil z kapitoly nazvané, „Úžasný Krišna“.

Šakhatásura ukazuje vůz falešného poznání, které bylo použito ve snaze rozmáčknout Krišnu. Máme mnoho našich vlastních přesvědčení, že Krišna nedává už více smysl. Vezme to nějaký čas, překonat toho neoddaného v nás. Krišna vědomí neznamená, že máte železnou tyč s obrázkem Krišny na hlavě tak, abyste neustále viděli Krišnu. Ne, musíme vidět, jak se věci ke Krišnovi vztahují.

 Maharája vzal esenciální body z ctěného desátého zpěvu a udělal je praktickými pro naše každodenní životy jemu vlastním stylem. Dal příklad stalagmitu, který roste v jeskyních. Roste z obou stran, z podlahy jeskyně i ze stropu a tak se střetne někde uprostřed. Obdobně přistupujeme k duchovnímu životu z obou stran. Snažíme se očistit a zapojit naše sklony ve službě (ze spodu). A ve stejnou chvíli se učíme o transcendentální realitě Krišnových zábav (shora). Tímto způsobem se mohou setkat někde uprostřed.

Později odpoledne Maharája odešel na rychlou procházku skrze Rádhadéšský les a okolí. Cestou jsme překonali zelené kopce s veselými kravami. Přestože byla původně procházka nazvána japa-walk, ve skutečnosti tam až tolik moc japy nebylo. Hovory se stáčely kolem veselých událostí uplynulých dní v Rádhadéši. Bylo to dobré cvičení a ve velkolepé společnosti.

V pátek dal Maharája ranní lekci. Znovu zdůraznil důležitost milosti v duchovním životě a jak stále, naděje za nadějí, doufáme, že navzdory našim nečistotám, můžeme přitáhnout milost Pána Čaitanji a Šríly Prabhupády. Řekl, že často hovoří o tomto tématu, protože pro něj je velice důležité. Je to to, na čem stojí jeho celý život!

V Rádhadéši zapadá letní slunce v půl desáté. A tak se později večer komunita sejde na sladké bhajany a vrcholem je oslnivý daršan Šrí Šrí Rádha Gopínátha. Jaký báječný způsob, jak přinést světlo do konce dne. Maharáj se behěm svého pobytu v Rádhadéši neustále rozdával k setkáním a osobním opětováním s oddanými, kteří se sem sjeli z různých koutů Evropy a světa.

Maharájovo poslední zapojení před jeho odjezdem bylo na yoga-expo, které bylo pořádáno ve francouzsky hovořící části Belgie. Bylo nazváno Parallele 2013 a poskytlo možnost různým duchovním skupinám představit jejich filozofie. Maharája dal lekci ve Francouštině spolu s malou ochutnávkou kírtanu.

V pondělí (6.5.) ráno odjel z Rádhadéše na Simháčalam (Německo), jeho další zastávky.

Fotogalerie je zde.

Původní článek od Rukminí v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat