sobota 18. května 2013

Posvátné místo Simháčalam



Simháčalam, Německo: „Jsme na okraji světa“, komentoval Maharáj, „jen za těmito kopci, za všemi těmito stromy je to už nadpozemské“. Na Německé farmě definitivně získáte pocit, že zbytek světa prostě neexistuje – s výjimkou internetu. Je to vhodný domov pro Šrí Šrí Prahláda Nrsimhadéva, v celé jejich slávě.

Není třeba žádných změn. Zdá se to být jako včera, mangala árati se sladce usměvavým Gopínáthem v Rádhadéši, který dnes vyrostl do černé kamené podoby lva s hrozivými zuby, žhnoucíma rudýma očima, čtyřmi pažemi třímajícími smrtonosné zbraně. Tak má Nrsimhadév svou vlastní specifickou náladu, ale je jemným obrem. 

Vstup do chrámu jen pár vteřin před vítáním Božstev byste očekávali, že uslyšíte obvyklé „govindam adi purusam“. Namísto toho je zde během otevírání opony slyšet výrazný hrom s tvrdě zpěvnými Nrsimha mantrami. Docela rychle vás to složí k zemi, automatická reakce jako byste očekávali výbuch bomby.

om namo bhagavate nara-simhàya namas tejas-tejase àvir-àvirbhava vajra-nakha vajra-damstra karmàshayàn randhaya randhaya tamo grasa grasa om svàhà abhayam abhayam àtmani bhùyisthà om kshraum

S úctou se klaním Pánu Nṛsiṁhadevovi, zdroji veškeré síly. Ó můj Pane, který máš drápy a zuby jako blesky, znič laskavě naše démonské touhy po plodonosném jednání. Prosím, zjev se v našich srdcích a zažeň naši nevědomost, abychom se Tvou milostí mohli zbavit strachu v boji o přežití v tomto hmotném světě. (ŠB 5.18.8)

Simháčalam je též místo, kde může Maharáj získat nějaký potřebný a zasloužený odpočinek. Plynule se vrátil na běžný standard vstávání jen pár hodin po půlnoci, jakoby jet-lag (pásmová nemoc) a bolavé kosti byly jen pohádkou. Zde je čas na vlastní bhajan a osvěžující procházky po lese.

Dobré místo na psaní“ zmínil se. Během zdejšího pobytu se psaní stalo jeho hlavním předmětem činností. V tyto týdny doufá v zásadní pokrok na své knize, „Visrama Mandira neboli Sacred Space“. Veškerý čas strávený za zavřenými dveřmi je velice oceňován. Je to ten čas, který bude zvěčněn ve slova a přeložen do chvil, které s námi a celým světem bude sdílet navždy. Je to dobře strávený čas. Soudě podle výjimečných, ale drahocenných kradmých pohledů, to bude stát za to čekat. Mezi psaním si dělá čas na čtení komentářů Krišnových zábav a zpěv kapitol z Bhagavad-Gíty. Dává nám příklad, že duchovní síla není automatická, ale vyžaduje alespoň vážnou snahu z naší strany.

Aktuálně se na Simháčalam zaměřuje Šrímad Bhágavatam na zábavy Saubhari Muniho z dévátého zpěvu. Během příležitostných ranních lekcí, se Maharáj koncentruje na nástrahy v praktikování světců, tvoříce tak živou lekci pro každého. Saubhari Muni se ponořil do vody na 50.000 let, jen aby byl rozrušen pářením dvou ryb. Mahrája doporučil, že bychom se měli raději ponořit do transcendentální zvukové vibrace a ta bude naší ochranou. Díky zpívání šestnácti intenzivních kol a čtení alespoň hodinu denně, můžeme udržet naše hlavy nad vodou. Zbytek dne strávíme službou Svatému jménu různými způsoby. Maharája komplexně popsal síť máji a jak jedná v našich životech. Byly to impozantní a poučné lekce.

Ve čtvrtek (14. května 2013) Maharája přijal pozvání na oběd k Akhila Prabhu (ASBSP) a jeho drahé ženě Sučitře, kteří žijí na farmě již celá desetiletí a byly hybnou silou za úspěchem přežití tohoto projektu. V jejich domě, který se podobá chrámu samotnému, najdeme krásná Božstva Krišny a Balaráma a mnoha jejich expanzí. Inspirován duchovní atmosférou vedl Maharáj pro potěšení Pána sladké bhajany.

Klidný čas se přiblížil ke konci a v pátek Maharája odjel ze Simháčalam na krátkou návštěvu Belgie. Navrátí se na velice očekávanou událost v kalendáři Německého ISKCONu, Nrsimha Čaturdáší, které bude slaveno 24. května 2013.

Fotogalerie zde.
Původní článek v angličtině od Rukminí spolu s lekcemi ke stažení zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat