středa 22. října 2014

Vytváření přátelství

V malém chrámu s převahou kongregačních oddaných - to znamená oddaných, kteří se živí mimo chrám a mají omezený čas i energii - bychom, myslím, měli oceňovat čas strávený společně a udržovat vztahy. Protože zvláště v kongregačním shromáždění potřebujeme více než kde jinde přátelství. Je to jako když máte malou vojenskou armádu žijící v chrámu a všichni jsou na misi. Dokonce i když zde není takové přátelství, pořád jsou společně ve stejné misi. Ale když nemáte tento druh hnací síly, pak jediný důvod, proč se společně sejít, je přátelství. Takže tohle je velká výzva, avšak já si myslím, že je to klíč.


Jako jsme tu my dnes večer, v domě někoho z vás, a je to velice hezké - takové, jaké by to mělo být. Když nějakou dobu oddaní nejsou ve vašem domě, musíte o tom začít přemýšlet a zařídit, aby přišli. I když je váš dům malý, to nevadí - nějak se tam vměstnáte, protože sbližování je důležité. Takže potřebujeme zůstat si blízcí a v kongregačním prostředí je přátelství velkou součástí, pokud chcete být s lidmi. Když s nimi doopravdy být nechcete, pak s nimi nebudete. V chrámu musíte být na mangala árati ať chcete nebo ne. Ale v kongregaci když nechcete být pohromadě, proč byste byli? Jdete jen na programy, na které chcete.

V přátelství si musíte lidi získat, udělat něco, abyste je získali na svou stranu. Musíte udělat něco, co se dotkne jejich srdce a pak máte opravdové kamarádství. Přátelství nikdy nemůže být bráno jako samozřejmost a není levné, ale je to to, co potřebujeme. Odhaduji, že můžete říct významné věci ohledně přátelství, ale také ho můžete udělat velice jednoduchým. V jednom smyslu je velice jednoduchý přístup nepůsobit si vzájemně potíže - tak nějak si to vzájemně usnadňovat, a to platí pro všechny, dokonce i doma! Ono přátelství začíná doma, když se tak nějak snažíme a vzájemně si to zjednodušujeme, pomáhá to.

Oddaný: Maharádži, nemaří tohle společenský ideál hlubokého myšlení?

To záleží na tom, co nazýváte jednoduchým. Neznamenalo to, že bychom měli ztratit čistotu, ale měli bychom si vzájemně hodně vyhovět a být vzájemně citliví ke svým potřebám, tak jsem to myslel. Udělat si to vzájemně jednoduché znamená, že bychom měli myslet na potřeby všech a nejen na ty své - potom se vytváří přátelství. Takže se snažíme myslet na potřeby druhých.

Přednáška na domácím programu, 11. dubna 2014, Kapské Město, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat