čtvrtek 23. října 2014

Oddaná služba

Služba Nejvyššímu Pánu je esencí našeho vztahu. Tento služebnický vztah začíná zde v tomto světě a je vyživovaný v chrámu. To je tam, kde přicházíme domů k lotosovým nohám Pána, a je to tam v chrámu - tam v chrámu se shromažďují oddaní. To je jejich milost, že my jsme nyní zaměstnáni ve věčné službě Pánu.

Krišna říká v Bhagavad-gítě, že služba je věčná přirozenost, protože služba Pánu není nikdy ztracena. Ta vždy pokračuje a narůstá na našem spirituálním bakovním účtu. Spirituální bankovní účet je pěkný, protože tam není žádná ekonomická krize. Není tam absolutně žádná inflace. Cokoliv je vloženo na spirituální bankovní účet pouze vzrůstá. Není nikdy vyčerpaný, jen roste – víc a víc. Takže povaha služby Nejvyššímu Pánu je, že začínáme v tomto světě a pokračujeme v příštím. Význam osvobození je služba – věčná služba.

Když procházíme těžkostmi v tomto materiálním světě, začínáme realizovat, že to skutečně není pěkné místo. Potom získáme milost oddaných a rozvineme touhu vrátit se zpátky k Bohu. Ale jak může člověk vyživovat takovou touhu dlouhodobě? Jedině oddanou službou Krišnovi. Pak se očistíme a připoutáme se k Jeho službě a modlíme se, kéž to nikdy neskončí.

(Z knihy Oddaná služba, sbírka citací Jeho Svatosti Kadamby Kanany Svámího o oddané službě)

Žádné komentáře:

Okomentovat