úterý 14. října 2014

S optimismem

Čaitanja Čandrámrita, kapitola 10
(111) Nyní, když tento Pán Čaitanja se srdcem naplněným milostí sestoupil do tohoto světa, ty živé bytosti, které dříve nikdy nevykonávaly jógu, nemeditovaly, nezpívaly mantry, nevykonávaly odříkání, nenásledovaly různé Védské zákazy, nestudovaly Védy, nevykonávaly duchovní činnosti, nebo se nezdržovaly hříchu, se nyní staly schopnými ukořistit korunní klenot všech cílů života.
(114) V každém domě burácí hari-sankírtan. Na každém těle jsou vidět slzy, zježené chlupy a další příznaky extáze. V každém srdci je ta nejvznešenější a nejsladší duchovní cesta, která vede daleko od cesty čtyř Véd. To vše se objevilo teď, když Pán Gaura sestoupil do tohoto světa.
(115) Celý svět je nyní najednou zaplaven nektarovými vlnami oceánu čisté lásky ke Krišnovi. Teď je tu najednou velký div příznaků extatické lásky, které jsme nikdy předtím neviděli a neslyšeli o nich. To vše se teď najednou objevilo, když Pán Krišna sestoupil v podobě nádherné jako zlato.  
Lord-Caitanya-and-Lord-Nityananda-Dancing

Možná to nevidíme tak, jak je to popsáno v těchto verších. Možná nevidíme, že by byl celý svět zaplaven láskou k Bohu, ale je, protože každého se to dotklo. Kdo neslyšel Svaté Jméno? Koho se nedotklo toto hnutí?
Každá malá služba povede k většímu množství služby, což zase povede k ještě větší službě. Vliv Kaliho je pryč. Hmotné touhy jsou bezvýznamné. Nedělejte si starosti.
"Jak ovládnu své hmotné touhy?"
Neovládejte je! Nikdy se vám nepodaří je ovládnout!
"Tak co pak budeme dělat?"
Zpívejte, tancujte, přijímejte prasádam, oslavujte Krišnu a tyto hmotné touhy se utopí. Budou prostě zatlačeny do pozadí naší mysli, protože v popředí je sankírtan. 
"Můžeme změnit naší povahu?"
Tohle bude těžké. 
"Staneme se někdy úplně svatými a už nikdy nepomyslíme na nic hříšného?"
Koho takové věci zajímají? Zpívejme! Opěvujme Krišnu! Naplňme své životy oddanou službou - více a více - více služby, více Krišny! Přiveďte Krišnu všude a potom všechny ostatní věci odejdou a jednoho dne budeme zpívat s láskou. Už se to děje. Už to převládá. Už to začalo - Krišna všude! Celý svět je zaplaven. Jsme velmi optimističtí, že dosáhneme úspěchu. 
(Švýcarský retreat, 1. srpna 2014, seminář z Čaitanja Čandrámrity)

Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat