neděle 12. října 2014

Cíl Bhágavatamu


Když se odevzdáme, Krišna to opětuje tím, že projeví poznání. V tu chvíli už poznání Šrímad Bhágavatamu není pouze teoretické. Když ho pročítáme teď, můžeme říct, "Dobře, sedm oceánů obsahujících slanou vodu, šťávu z cukrové třtiny, alkohol, přepuštěné máslo, mléko, jogurt a sladkou pitnou vodu. Jako no tak! Jako jak je tohle možné?"

Krsna-skyČlověk si začně myslet - pohádky! Na začátku je Bhágavatam teoretický - objevujeme ho, čteme ho, ale zajímavé je, že jak se odevzdáme Krišnovi a jak žijeme dle zásad Šrímad Bhágavatamu, začneme Bhágavatam realizovat a naše vnímání se změní. Krišna nám dá vhledy a poznání, a to je chvíle, kdy Bhágavatam ožije. Postupně vidíme, že Bhágavatam není jen v knize, ale že je všude - je to život! Skutečně vidíme, že toto poznání je skutečnost, potom chodíme světem ve vědomí Bhágavatamu. To je způsob, jak se vztahovat k Bhágavatamu, když vidíme očima písem. Nečteme ho jen intelektuálně, ale čteme ho s oddaností, následujeme ho, praktikujeme ho a poté ho hlouběji a hlouběji realizujeme, až na konci Bhágavatamu, v desátém zpěvu, přijdeme ke Krišnovi.

Tolik inkarnací, celá historie vesmíru, tolik světců a tak dále bylo popsáno před desátým zpěvem. V devátém zpěvu bylo popsáno zjevení Pána Rámačandry a v desátém zpěvu - Krišna! Když přichází Pán Rámačandra - je Nejvyšší Pán - ale přichází učit dharmu, učit povinnosti lidských bytostí. Proto jedná jako lidská bytost a následuje zásady, které musí lidské bytosti následovat. Ale Pán není ve skutečnosti takovými omezeními poután. Krišna přichází ukázat, jak Bůh samotný může jednat a jedná. Takže krade! Pán Rámačandra nekrade, ne ne! To je proti dharmě! Ale Krišna krade a každý to ví, každý za to Krišnu uctívá a každý za to Krišnu miluje.   

Každý den jdou pasáčci s Krišnou do lesa a každý den jim jejich matky připravují balíčky s obědem. Matky se opravdu snaží, aby udělaly vskutku, vskutku úžasné obědové balíčky se spoustou chutných věcí, protože velmi dobře vědí, že pasáčci se dělí a někdy si také navzájem balíčky kradou. Doufají, že jednoho dne, jen jednou, se balíček s obědem, který připravily pro svého syna, dostane do rukou Krišnovi a Krišna něco ochutná. Proto každý den dělají speciální obědové balíčky s nadějí, že je jednou Krišna ukradne! Uctíváme Krišnu jako zloděje!

Takto nás desátý zpěv dovádí ke Krišnovi a tehdy už nám Šrímad Bhágavatam dal plné poznání stvoření a všech expanzí Pána. Teď už víme, že existuje jeden Pán, který má mnohé podoby; je jeden, ne dva; je neomylný a nemá jiný původ než Sebe. Tímto způsobem chápeme Krišnu. Poté, co jsme prošli skrze těchto devět zpěvů, jsme dobře připraveni a získali jsme nějaké realizace. Pak jsme připraveni ochutnat sladkost transcendentálních zábav Krišny a k tomu je ve skutečnosti Bhágavatam určen. 


(Amsterdam, Holandsko, 13. dubna 2013, přednáška ze Šrímad Bhágavatamu)

Přepis v angličtině najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat