středa 15. října 2014

Rozhodnout se pro Krišnu

Otevírání chrámu v Amsterdamu se pokazilo! Jeden oddaný měl postavit oltář a druhý vyřezat Božstva Pána Jagannátha, jenže o tom spolu nemluvili. Když oddaný, jenž dělal Pána Jagannátha, přišel do obchodu, byl tam kus dřeva, který byl mnohem větší, než byl původní plán. Řekl si: "Jagannáth chce být velký!" Ale nikdy už to neřekl oddanému, který budoval oltář. Takže během instalace zjistili, že je oltář příliš malý a museli ho zbourat.

Byl tam i televizní štáb. Pouhý měsíc předtím ho navštívil usměvavý jogí. Nyní měl přijet Hare Krišna guru a všichni chtěli vidět Hare Krišna gurua. A Hare Krišna guru byl filmován a byl rozzlobený! Pokračovalo všechno to bouchání: "Co tohle je... Jak je to možné... To je směšné!"

Pak tam nebylo žádné ovoce na jagju. Jedna matají šla do kuchyně, ale nevrátila se. Je dost otravné, když někoho pošlete, aby něco přinesl, ale on se nevrátí. Tak za ní Prabhupáda poslal někoho dalšího, a on se taky nevrátil. Potom už byl opravdu rozrušený: "Kde je to ovoce?" Nakonec přišli a přinesli ovocný salát...
Když to Prabhupáda uviděl, zatvářil se, jako by říkal: "Tohle je úplně k ničemu." Matají začala plakat. Takové drama. On byl opravdu rozzlobený. Každému vynadal. A jeden nový bhakta měl také nějaké problémy s hněvem, a tak nakonec zvedl své ruce a řekl: " Proč se tak zlobíte?!" A pak dal radu: "Jen zpívejte Hare Krišna!" A Prabhupáda si vzal své korálky a začal zpívat Hare Krišna. Několik lidí to vidělo, a tak se přidali. Stali se oddanými, protože viděli, že to nebylo umělé. On se nesnažil udělat pro někoho show. Měl zájem pouze o Krišnu.

Před televizním štábem je úsměv tak trochu "nalepený", ale ne na Prabhupádově tváři. On se o ten štáb a miliony diváků nestaral; staral se o Krišnu, a to nebylo kvůli nějaké show, bylo to doopravdy! Takže když se někdo rozhodne pro Krišnu a nemá žádné jiné kalkulace, je to úžasné. To je ten duch, ta podstata.

Šrímad Bhágavatam 2.2.9, 4. října 2013, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat