úterý 27. srpna 2013

Věčný Vrindávan

Kadamba Kánana Svámí,12.
července 2013, Fruska Gouranga, Srbsko, Seminář 3

Musíme jet do Vrindávanu. O tom není pochyb. Musíme jet. Musíme se tam válet v prachu. Musíme ochutnat maháprasádam. Musíme skočit do Jamuny.

„Ó, ale je tam stále ještě Jamuna?“

Samozřejmě že je! Na duchovní úrovni je tam stále. Je to jen vnější pokrytí dhámu, které může být způsobeno přehradou v Dillí. Věčná Jamuna je tam věčně. Dhám je tam věčně. Dhám nemůže zmizet, bez ohledu na to co na něj lidské bytosti navrší. Dokonce, i když tam bude Vrindávanský Hilton, stále to bude Vrindávan.

Jamuna nikdy neopouští Vrindávan. Ale i tak bychom si přáli, aby zakrytí Vrndávanu bylo co nejvíce transparentní věčnému Vrindávanu.

Ale i když v pokryvu Vrindávanu je tolik mnoho nekalosti, pod ním je tam stále nezměněn věčný Vrindávan. A proto musíme jet. Musíme jet!

A neříkejte, „Ó, a kde jsou nyní pávi?“

Jsou tam. Jen musíme mít oči, abychom je viděli – věčné pávy. Ti, kteří tančili s Krišnou. Ti kteří, když Krišna hrál na flétnu tančili tak nadšeně a tak šťastně, že se před nimi Krišna jako hudebník poklonil. A poté mu pávi graciézně předali dárek, jedno z jejich pavích per a Krišna ho přijal a dal si ho na svou hlavu.

Tento Vrindávan je zde pro nás, abychom viděli. Záleží to jen na čistotě našeho srdce. Takže nyní se můžeme připravit a pokusit se očistit, abychom až pojedeme do Vrindávanu, mohli skutečně vnímat transcendentální duchovní svět.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat