pátek 9. srpna 2013

Rané otisky

Kadamba Kánana Svámí, 23.června 2013, Durban, Jižní Afrika, obřad prvního obilí

Je zmíněno v písmech, že vyrůstá v rodině oddaných ten, kdo dokončuje něco z předchozího života. Pokračuje ve své oddané službě! Rané vjemy v životě jsou velice silné. Jakékoliv má dítě vjemy po první tři roky života, budou mít vliv na celý život. To je ve skutečnosti ten nejdůležitější čas. Dítě dostává mnoho lásky, podpory a Krišna vědomí, protože to je Krišna vědomí. Je založeno na lásce ke Krišnovi a Krišna miluje všechny živé bytosti. Krišna vědomí dobude srdce dítěte pouze tehdy, je-li dáváno s láskou, není možné ho předat drilem. My sami si musíme být velice vědomi Krišny, protože jak jinak bychom mohli Krišnu s láskou dát. Argumenty příliš hluboce nepřesvědčí. Láska ke Krišnovi je to, co nejvíce přesvědčí naše děti ke Krišna vědomí!

Takto každý žehná každému a to je úžasná stránka toho všeho. Ten rituál je v jednom smyslu druhotný. Podstatou ceremonie jako je tato (první přijímání obilí dítětem) je požehnání všech oddaných. Sešli jsme se u příležitosti prvního přijímání obilí abychom získali požehnání.

Kultura je velice pěkná, protože všechny tyto věci jsou součástí obřadu cesty, která dává smysl na různých životních křižovatkách. Tak jako když jde poprvé do školy, nebo se vdává a tak podobně. Všechny tyto události jsou zaznamenány s obřadem, aby vytvořili hluboký dojem. To dítě si to nemusí pamatovat, ale my ano. Až se dostane k Bhágavatamu, bude se každý usmívat.

Je řečeno, že k tomu vychovat dítě nestačí rodiče, ale že je třeba vesnice. A toto je naše vesnice, zde ve společnosti oddaných.


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat