neděle 11. srpna 2013

Hluboce upevněn

Kadamba Kánana Svámí, 2. července 2013, Vrindávan, Indie, BG14.22 - 25

Oddaná služba sama o sobě znamená být upoutaný. A tak Gaudiya vaišnavové nemusí trávit tolik úsilí ve cvičení udržet smysly pod kontrolou. Proto nedávají Gaudiové tolik důrazu na strohost a odříkání. Je řečeno, že strohost a odříkání jsou přípravné činnosti. Nejsou ve skutečnosti přímou součástí bhakti. Nejsou jednou ze šedesáti čtyř větví bhakti.

Můžeme být tak odříkaví, jak jen chceme, ale žádným způsobem to nezvětší naši lásku k Bohu. Můžeme se opravdu hodně postit, ale to samo o sobě nám lásku k Bohu nepřinese. Proto je náš půst jednoduše k tomu, abychom získali prostor k naslouchání a opěvování. To je ono! Jestliže o postní dny nejsme ponořeni do naslouchání a opěvování, pak získáváme z odříkání pouze velice malý prospěch, ve smyslu že se snažíme učinit mysl klidnou. Protože i přesto, že se touto technikou odříkání snažíme udržet naši mysl klidnou, kořeny hmotného požitku nejsou odstraněny.

kecit kevalaya bhaktya
vasudeva-parayanah
agham dhunvanti kartsnyena
iharam iva bhaskarah


Jenom díky oddané službě jsou totiž kořeny hmotného požitku opravdu odstraněny. Jinak, jak vidíme v patnácté kapitole Bhagavad-Gíty, popis banyánovníku hmotné existence – je řečeno, že všechny naše hmotné činnosti, všechny tyto různé činnosti se stanou větvemi a ty se stanou sítí, kterou jsme si sami postavili a nazvali ji náš život. Děláme tolik mnoho věcí a ty všechny vytvářejí obrovskou síť činností a plody těchto činností. A tyto plody činností můžeme minimalizovat díky odříkání, díky tyaze, vzdávání se. Můžeme minimalizovat své zapletení v usilování o takové činnosti díky tapasje.

Ne, Já to nebudu dělat. Pohodlný polštářek? Ne, Nevezmu si ho, raději si sednu na tvrdou zem. To je v pořádku.“ Tato nálada zmenší ty výhonky. Toto zredukuje ty větve našich činností, ale vůbec to nezničí jejich kořeny. Pouze to uřízne ty výhony a kořeny stále zůstanou v zahradě. Znovu a znovu se časem objeví dalších výhonky. Taková je jejich přirozenost.

Takto rozumíme tomu, že oddaná služba je naprosto nezávislá, agham dhunvanti kartsnyena niharam iva bhaskarah, zničí ten kořen, protože dává něco tolik moc lepšího, tak moc úžasného, že se přirozeně vzdáme toho původního. Když oceňujeme Krišnu, kdo se stará o všechny ty hmotné věci!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat