čtvrtek 8. srpna 2013

Úrovně uctívání: část šestá – Vaišnavové, nejvyšší úroveň

Kadamba Kanana Swami, 16.května 2013, Simhačalam, Německo, Šrímad Bhagavatam 9.7.21

Takže křesťanství se zbavilo všech těchto osobních prvků ve vesmíru. Můžeme vidět, jak se z něj stalo vozidlo impersonalismu a jak tímto způsobem impersonalismus začal převažovat a jak nyní my musíme znovu systematicky začít přemýšlet osobním způsobem, což je těžké. To nás vrací zpátky na nejvyšší úroveň vědomí Boha – vaišnavismus neboli personalismus.
Šríla Bhaktivinod Thákur uvádí, že dokonce i křesťanství ve své původní podobě je také v této kategorii personalismu a tímto způsobem můžeme vidět, že je tady historie personalismu. Jeden učenec, oddaný jménem Jan Olof Bengtsson napsal knihu. Zapomněl jsem přesný název té knihy, ale téma je historie personalismu v západním světě. On zmiňuje, kde přesně personalismus existoval. Je to užitečná kniha, trochu akademická, ale užitečná; on je oddaný.
Takže personalismus byl všude ve světě. Ale nyní je to naše práce to velmi důkladně ocenit. Proto oceňujeme všechny velké svaté osobnosti, které existovaly v minulosti – polobohy, velké zplnomocněné syny Brahmy, nebo další velké osobnosti, které žily v předchozích jugách – protože je to díky těmto osobnostem, že se vytvořila příznivost.
Občas zaslechneme ty typy příběhů o tom, že se někde v himálajských horách rozbila buddhistická stupa a najednou se začaly dít všechny ty katastrofy ve světě. Slyšeli jste někdy tyhle příběhy? Já ano. Samozřejmě my tak moc nevěříme v prospěšnost  buddhistických stup, ale rozhodně věříme v prospěšnost oddané služby na této planetě.
Co kdyby na této planetě nebyli žádní oddaní? Jaké by to tady bylo zrovna teď? Vliv oddaných je znát. Ještě víc než si myslíme. Občas se divíme: „Co se stalo se všemi těmi knihami?“ Zapomněl jsem to číslo, ale je to více než 500 miliónů knih, které se do této doby rozdaly – po celém světě. A kolik máme oddaných?
Ale ne. Mnoho lidí četlo ty knihy. Mnoho! Před pár lety byla taková reklama od Microsoftu a my všichni jsme viděli tenhle krátký klip, který ukazoval, jak se v nemocnici narodilo dítě. A to dítě bylo vystřeleno z lůna – prolétlo oknem, letělo po obloze a rostlo, rostlo! A jak tak letělo na obloze, je ukázáno celé dioráma změny těla – od dítěte do dospělého až po starého muže a na konci on přístane do hrobu – křách! Tohle bylo jasně inspirováno Prabhupádovými knihami, o tom není pochyb.
Jednoho dne jsem vešel někam do pokoje a tam byla Bhagavad-gíta od Sai Baby. Tak dobrá, kouknul jsem se do ní a tam byly celé pasáže převzaté z Prabhupádovy Gíty – plagiátorství!
Opravdu! Myslím tím, vážně úplně stejné, ale jediný rozdíl byl, že kdekoliv, kde Krišna říká: „Odevzdej se Mě.“, tam Sai Baba říká: „Odevzdej se MĚ!“
Mohl jsem vidět, že Sai Baba také četl Prabhupádovy knihy, bez pochyby. Takže je mnoho lidí, kteří četli ty knihy a použili je pro své vlastní účely – přirozeně. Udělali to Krišnovi a udělali to také Prabhupádovi.
V Bombaji byl zubař, který napsal komentář k Bhagavad-gítě, ve kterém byl Krišna zubař a Arjuna byl pacient. Myslím tím…co je tohle…jak byste to nazvali? Ja tomu říkám byznys! To je všechno. Takže Gíta byla využitá. Krišnova Gíta…Krišnovy slova byly využity pro osobní zisk lidí – ale stále tyto slova jednají a vstupují neviditelně do všech rohů a koutů společnosti.
Můžeme to postrčit vpřed vědomě mnoha způsoby, ale nejdříve musíme sami překonat znečištění impersonalismem, znečištění toho být Šaktou, znečištění toho být Surjou, znečištění toho být Ganapatjou, znečištění toho být impersonalistou a stát se čistým oddaným Pána!

původní text v angličtině zde

Žádné komentáře:

Okomentovat