pondělí 1. července 2013

Úrovně uctívání: část první - Šaktové

Kadamba Kánana Svámí, 16. května 2013, Simháčalam, Německo, ŠB 9.7.21

Védská kultura má různé úrovně uctívání a nejnižší úroveň uctívání je Šakta (v sanskritu Śākta). Šaktové jsou ti, kteří se snaží upokojit děsivou hmotnou energii tím, že jí nabídnou obětiny. Ve Starém Zákoně můžeme vidět popis proroctví, že v každé rodině zemře syn, ale kdekoli natřou krví jehněte vchodové dveře svého domu, tam Anděl Smrti mine tento dům bez povšimnutí. Tyto věci jsou Šakta.

To je Šakta představa – že někde tam nahoře je krvežíznivý vládce a my ho musíme uklidnit. Pokud nechceme, aby si vzal naši krev, pak mu musíme dát krev někoho jiného – a proto obětujeme kozy, obětujeme kuřata, obětujeme buvoly, obětujeme různé druhy živých bytostí – a dokonce někdy i lidské bytosti, s představou, že uklidníme tyto božstva tak, že jejich žízeň po krvi skončí a pak můžeme žít velmi poklidně.

Takže toto je představa Šaktů. Proto taky vidíme takovéto uctívání Durgy – uklidnit hmotnou energii. Uctívání Kali – Kali je ta samá Durga, ale ve své rozzuřené podobě, ve své agresivní podobě – když je hmotná energie ve své nejvíce krvežíznivé podobě. Tak proto vidíme, že bohyně Kali je uctívána tolika obětinami zvířat. Toto je považováno za nejnižší úroveň vědomí Boha.
Původní článek v angličtině zde.

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To je poněkud velmi zjednodušený pohled na šaktismus, který jako takový má vícero forem uctívání nejvyšší Déví. Dále tady také máme se šaktismem propojenou Mahavidjájógu a tantrický šaktismus, které lze určitě považovat za vyšší formy uctívání Boha. Rovněž samotné uctívání Bohyně Kálí má vícero úrovní bez jakýchkoliv obětin živých bytostí, přičemž určitě není od věci připomenout realizovanou bytost Šrí Rámakrišnu, který dospěl k nejvyšší realizaci právě uctíváním Bohyně Kálí....
    Hrozivá podoba Bohyně Kálí, tedy Její podoba vztahující se k tomuto vitálmnímu světu, má ale i svou určitou, do hloubky jdoucí symboliku, protože Bohyně Kálí je ke svým věrným odaným milosrdná a plná soucitu, byť svojí lásku někdy projevuje poněkud přímočařejším způsobem....

    OdpovědětVymazat