pondělí 22. července 2013

Jednoduché pro jednoduché

Někdy tu máme osoby, které se hodně zajímají o pravidla a usměrnění, ale tím nám moc nepomáhají, jelikož celý proces znepřístupňují lidem všeobecně. Vidíme, že to Prabhupáda nedělal. Proto nám Prabhupáda říkal, že při uctívání Božstev jsou tři důležité zásady: čistota, dochvilnost a jednoduchost. Jednoduchost je pěkná, protože zpřístupňuje. To znamená, že dokonce i když nejste specialista, stále to můžete zvládnout - což je důležité. Pokud se tolik zamotáme do tolika rituálů, tolika pravidel, pak to mohou dělat jen profesionální pujárí. Takže vědomí Krišny je jednoduché pro jednoduché.
Chtěl bych zakončit výrokem od Tribhuvanáta. Není to zaznamenáno nikde ve Vedabase, ale ne všechno, co Prabhupáda řekl nebo udělal je zaznamenáno, věřte nevěřte! Některé věci si oddaní prostě pamatují. 
Když dělal Satsvarúp Maharádž rozhovory do Lílámrity, měl striktní standard, že nezahrnul ty příběhy, které pocházely pouze od jedné osoby. Přijal jen ty příběhy, které byly potvrzeny ještě druhou osobou. Myslím, že to je obecně dobré opatření, ale pokud je to osoba nějakého velikého kalibru, jako je Tribhuvanáth, tak to přijmeme. Tribhuvanáth vyprávěl, že Prabhupáda jednou řekl - v proslovu po příjezdu - že vědomí Krišny je tak jednoduché, že vám může úplně uniknout. To mi přijde jako opravdu hluboký výrok. 

Kapské město, JAR, 25.12.2012, Šrímad Bhágavatam 8.6.31 

Původní přepis v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat