středa 3. července 2013

Trvalý společník

Kadamba Kánana Svámí, 20. dubna 2013, Korsnas, Stockholm, Švédsko, ŠB 1.17.1

Mám rád příběh o Sanátanovi Gosvámím, který měl jako mladý muž sen o tom, jak k němu přišel bráhmana a daroval mu Šrímad Bhágavatam. Byl radostí bez sebe, že ho dostal, ale pak se probudil. „Óóhh, to byl jen sen.“ A potom, toho stejného dne k němu skutečně přišel bráhmana a opravdu mu daroval celý Šrímad Bhágavatam. A protože ho získal tímto způsobem, velice speciálním Božským řízením, také to tak vzal, že musí Bhágavatam číst.

Později pak napsal v Krsna-lila-stavě, že Šrímad Bhágavatam byl jeho trvalým společníkem. Tak jsem o tom přemýšlel, „Co to znamená? Trvalý společník. Znamená to, že bez přestání četl Šrímad Bhágavatam? Neustále? Dvacet čtyři hodin denně? Trvalý společník. Samozřejmě že nikoliv. To není praktické, ani realistické.“

Znamená to, že četl Šrímad Bhágavatam a učinil ho svou životní cestou! Znamená to, že přizpůsobil svůj život podle Šrímad Bhágavatamu, a tímto způsobem se Šrímad Bhágavatam stal jeho trvalým společníkem. Našel Bhágavatam, kdekoliv jen byl, protože žil podle Šrímad Bhágavatamu a viděl popisy z Bhágavatamu svýma očima před sebou. A toto je skutečně ta cesta. Áčárjové zdůrazňují důležitost Šrímad Bhágavatamu.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat